Karácsonyi diós sütik a ringben

nlc | 2012. December 13.
Zserbó vagy flódni? Te mit sütsz karácsonykor? Két híres sütemény, két szuper recept. Próbáld ki mindkettőt!

Gerbeaud pâtisserie à la Grand-Mère (zserbó nagyanyám módjára)

Hozzávalók: a tésztához (8 személyre)::

  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg zsír
  • 1,5 dl tej
  • 1 kocka élesztő
  • 1 késhegynyi sütőpor

Töltelék:

  • 40 dkg darált dió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 25 dkg porcukor
  • kenéshez (vastagon) sárgabaracklekvár

Csokoládémáz:

  • 4 evőkanál cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál (holland) kakaópor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a tojásokat és a sütőport. A masszát jól összedolgozzuk. A sütőt 180 fokosra előmelegítjük. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk az előre kiválasztott tepsi formájára.
Előkészítjük a tölteléket: Megdaráljuk a diót, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat. Egy nagy tepsibe lefektetjük az első tésztalapot, vastagon megkenjük lekvárral, rászórjuk a diótöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, és kissé rányomkodjuk. Villával megszurkáljuk, majd ugyanúgy, mint az első lapot, ezt is megkenjük lekvárral, és megszórjuk a diótöltelék maradékával. Erre jön az utolsó tésztalap, amelyet szintén rányomkodunk, és villával megszurkálunk. Sütőbe tesszük.
Akkor kész a tészta, amikor már szép aranybarna színe van (kb. 45 perc). Ha megsült, és már eléggé kihűlt, kiborítjuk egy deszkára vagy tálcára, így a szép sima felülete lesz felül – erre jön majd a csokoládémáz.
A mázhoz a hozzávalókat egy kis lábosban alaposan elkeverjük, és felforrósítjuk. Ráöntjük a süteményre, majd egy nagy késsel vagy kenőlapáttal tökéletesen eloszlatjuk a tetején. Hagyjuk megdermedni. A  zserbónak nagyon jót tesz, ha áll egy napot – csak ki kell bírnunk.

Jó tanács:
Aki a zsír szó olvastán felkapja a fejét, és arra gondol, hogy itt talán elírás történt, megnyugodhat, mert itt tényleg zsírról van szó! Nagyanyám szigorúan a lelkemre kötötte, hogy bizonyos süteményeknél a zsírt ne helyettesítsük olajjal vagy margarinnal a modern divathóbortok szerint, mert az eredmény nem lesz ugyanaz. Igaza volt…

Ernyey Béla receptje feleségével, Balaton Dórával közös szakácskönyvükben (Ünnepek és Hétköznapok) jelent meg, a Boook Kiadó gondozásában. Itt rendelheted meg.


Flódni

Almatöltelék:

  • 30 dkg cukor
  • fél kiskanál őrölt fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1,25 kg alma
  • 5-6 dkg zsemlemorzsa

Diótöltelék:

  • 40 dkg cukor
  • 6-8 dkg mazsola
  • 2 dl víz
  • 50 dkg dió

Máktöltelék:

  • 40 dkg cukor
  • 6-8 dkg mazsola
  • 2 dl víz
  • 50 dkg darált mák

Tészta:

  • 60 dkg liszt
  • 7-8 dkg cukor
  • 1 kiskanál só
  • 1 db, kenéshez tojás
  • 18 dkg zsír
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl víz
  • 1 dkg élesztő
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tésztához a lisztet a zsiradékokkal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel meg a vízzel összegyúrjuk. Ragacsos marad, nem válik el az edény falától, de így jó. Letakarva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután négy egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy egy kisebb, 25×40 centis peremes tepsit kibélelhessünk vele. Sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lángon (180 fokon), kb. 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot félig megsütünk. A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, a mákot belekeverjük, mazsolával is gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. A tepsit kikenjük vajjal, majd egy tésztalapot belesimítunk. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk, egy elősütött tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk, s mielőtt levet eresztene az előzőekre rétegezzük, végül az utolsó, kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tetejét felvert tojással lekenjük. Előmelegített sütőben, nagy lángon (220 fokon) kb. 32 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarjuk, nehogy megégjen. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel.

A flódni a zsidó konyha hagyományos desszertje, persze a karácsonyhoz semmi köze, egyrészt mert a zsidók nem ünneplik, másrészt pedig a hanuka alatt zsírban sült desszertek vannak. Mi itthon valószínűleg azért esszük leggyakrabban karácsonykor, mert sem a dió, sem pedig a mák nem túl olcsó.


Nálatok melyik desszert készül karácsonykor? Van tuti recepted? Írd meg!

 

 

Exit mobile version