Karácsonyi reggeli édesszájúaknak

nlc | 2013. November 03.
Pezsgős, boros, pálinkás szentesték után jólesik valamilyen kényeztető reggeli, mi erre két fogásra esküszünk.

Szilvalekváros-mandulakrémes croissant

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 4 dkg vaj
  • 40 dkg mirelit leveles tészta
  • 1 db tojássárgája
  • 4 dkg porcukor
  • 8 dkg darált mandula
  • 12 dkg szilvalekvár
Kategóriareggeli
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A leveles tésztát lisztezett deszkán 3 darab, kb. 16×28 cm-es téglalapra nyújtjuk. A téglalapokat hosszában félbevágjuk, majd a feleket srégen, hosszában bevágjuk úgy, hogy szabálytalan háromszögeket kapjunk. A háromszögek végébe helyezünk egy-egy teáskanál mandulakrémet, arra pedig egy-egy teáskanál szilvalekvárt. Feltekerjük őket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük, frissen tálaljuk.

Mandarinos-gesztenyemézes-csokoládés joghurtkrém

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

  • 5 dkg (durva darabokra vágva) étcsokoládé
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 4 db mandarin, kifilézve + 2 mandarin reszelt héja mandarin
  • 4 dkg porcukor
  • tetejére darált keksz
  • tetejére pisztácia
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 8 dl török joghurt
  • 4 dkg gesztenyeméz
Kategóriareggeli
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A joghurtot simára keverjük a mézzel, az olívaolajjal, a porcukorral és a vanília kikapart belsejével. A kikevert krémbe keverjük a reszelt mandarinhéjat és a csokoládédarabokat. A kész krémmel félig töltjük a poharakat, elosztjuk rajta a kifilézett mandaringerezdeket, majd ismét krém következik. A tetejét megszórjuk durvára vágott pisztáciával és kekszmorzsával (amarettivel, teljes kiőrlésű keksszel).

Exit mobile version