Mindegyik esetben ugyanabból az alaptésztából indultunk ki, ami a jó bejgli alapja.
Almás-mákos beigli
Alaptészta:
- 45 dkg liszt
- 2 csipet só
- 12 dkg vaj
- 1 + 1 (a kenéshez) tojássárgája
- 1 dl víz
- 15 g élesztő
- 5 dkg porcukor
- 6 dkg sertészsír
Almás-mákos töltelék:
- 1 dl tejszín
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 dkg darált mák
- 1 db alma
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg magozott meggy
Elkészítés
A lisztet a vajjal, a zsírral, a porcukorral, a tojássárgájával, a sóval összeöntjük egy keverőtálba. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a tésztához adjuk és jól eldolgozzuk. Három részre osztjuk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük és lehűtjük. 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
Töltelék:
Összekeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát.
Diós-kandírozott gyümölcsös beigli
Alaptészta:
- 45 dkg liszt
- 2 csipet só
- 12 dkg vaj
- 1 + 1 (a kenéshez) tojássárgája
- 1 dl víz
- 15 g élesztő
- 5 dkg porcukor
- 6 dkg sertészsír
Diós-kandírozott gyümölcsös töltelék:
- 1 dl tejszín
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg (lehet más kandírozott gyümölcs is) kandírozott narancshéj
Elkészítés
A lisztet a vajjal, a zsírral, a porcukorral, a tojássárgájával, a sóval összeöntjük egy keverőtálba. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a tésztához adjuk és jól eldolgozzuk. Három részre osztjuk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük és lehűtjük. 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A töltelék:
Összekeverjük a töltelék hozzávalóit és ezzel a masszával kenjük meg a tésztát.
Gesztenyés-cseresznyés beigli
Alaptészta:
- 45 dkg liszt
- 2 csipet só
- 12 dkg vaj
- 1 + 1 (a kenéshez) tojássárgája
- 1 dl víz
- 15 g élesztő
- 5 dkg porcukor
- 6 dkg sertészsír
Gesztenyés-cseresznyés töltelék:
- 1 dl tejszín
- 25 dkg gesztenyemassza
- 4 evőkanál cseresznyelekvár
Elkészítés
A lisztet a vajjal, a zsírral, a porcukorral, a tojássárgájával, a sóval összeöntjük egy keverőtálba. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a tésztához adjuk és jól eldolgozzuk. Három részre osztjuk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük és lehűtjük. 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.