Újragondolva: különleges bejglik

Ízbolygó | 2013. November 04.
Nincsen baj a hagyományos bejglivel, de néha nem rossz újítani. Most három különleges receptet mutatunk.

Mindegyik esetben ugyanabból az alaptésztából indultunk ki, ami a jó bejgli alapja.

Almás-mákos beigli

Alaptészta:

  • 45 dkg liszt
  • 2 csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 1 + 1 (a kenéshez) tojássárgája
  • 1 dl víz
  • 15 g élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 6 dkg sertészsír

Almás-mákos töltelék:

  • 1 dl tejszín
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 20 dkg darált mák
  • 1 db alma
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a vajjal, a zsírral, a porcukorral, a tojássárgájával, a sóval összeöntjük egy keverőtálba. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a tésztához adjuk és jól eldolgozzuk. Három részre osztjuk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük és lehűtjük. 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Töltelék:

Összekeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát.

 

Diós-kandírozott gyümölcsös beigli

Alaptészta:

  • 45 dkg liszt
  • 2 csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 1 + 1 (a kenéshez) tojássárgája
  • 1 dl víz
  • 15 g élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 6 dkg sertészsír

Diós-kandírozott gyümölcsös töltelék:

  • 1 dl tejszín
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg (lehet más kandírozott gyümölcs is) kandírozott narancshéj
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a vajjal, a zsírral, a porcukorral, a tojássárgájával, a sóval összeöntjük egy keverőtálba. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a tésztához adjuk és jól eldolgozzuk. Három részre osztjuk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük és lehűtjük. 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A töltelék:

Összekeverjük a töltelék hozzávalóit és ezzel a masszával kenjük meg a tésztát.

Gesztenyés-cseresznyés beigli

Alaptészta:

  • 45 dkg liszt
  • 2 csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 1 + 1 (a kenéshez) tojássárgája
  • 1 dl víz
  • 15 g élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 6 dkg sertészsír

Gesztenyés-cseresznyés töltelék:

  • 1 dl tejszín
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 4 evőkanál cseresznyelekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a vajjal, a zsírral, a porcukorral, a tojássárgájával, a sóval összeöntjük egy keverőtálba. Az élesztőt a vízbe morzsoljuk, elkeverjük, majd a tésztához adjuk és jól eldolgozzuk. Három részre osztjuk. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük és lehűtjük. 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Exit mobile version