3 különleges és egyszerű töltött hús

Ízbolygó | 2013. November 10.
Szakítunk a tradíciókkal és megmutatjuk, hogy kolbászon kívül lehet mást is tölteni a húsba, ami ráadásul különleges és elegáns is lesz.

 

Fetás-spenótos karaj

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg feta
  • 3 csokor újhagyma
  • kevéske szerecsendió
  • 30 dkg spenótlevél
  • 80 dkg sertéskaraj
Kategóriavacsora
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Felforralunk 1,5 l vizet, majd a megmosott bébispenótot beledobjuk 1 pillanatra, majd ahogy összeesett, leöntjük vizet és lecsöpögtetjük. A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy lereszeljük, és a spenóthoz keverjük. A karajszeleteket megmossuk, leszárítjuk, majd húsklopfolóval megütögetjük. Finoman megborsozzuk a két oldalát. A spenótot a fetával összedolgozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, majd a hússzeletek egyik oldalára teszünk fél evőkanálnyi mennyiséget, és a húst feltekerjük.
Vajjal kikent hőálló tálba tesszük a húsokat, a tetejét megszórjuk kevés borssal, és meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal. 200 fokon pirosra sütjük. Burgonyapürével, zöld salátával kínáljuk.

 

Keleti töltött csirke

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 2-3 dl csirke alaplé
  • 3 salotta
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg bulgur
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg dió
  • 1 citrom leve
  • 6 (filé) csirkemell
  • pár csipet őrölt bors
  • 50 g vaj
  • 16-18 szelet bacon
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 csokor menta
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A bulgurt megfőzzük (hasonlóan a rizshez: kevés olajon átforgatni, majd 1 rész bulgurhoz 2 rész vizet kell adni). A vaj felén megfonnyasztom a finomra vágott hagymát, és a legvégén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ne piruljon meg! Az aszalt barackot finomra vágjuk, a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A hagymákat, a barackot összekeverjük a bulgurral és a fenyőmaggal. Belekeverjük a felaprított mentát, a citrom héját lereszeljük, és levét belefacsarjuk. Elkeverjük a tojással is. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, sózzuk (csak finoman!), borsozzuk. Kiterítünk egy sütőzacskót, ráfektetjük a szalonnákat úgy, hogy egymást fedjék. Erre jöhetnek a csirkeszeletek, majd eloszlatjuk rajta a bulguros tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva, a fólia segítségével feltekerjük. A szalonna vége alulra kerüljön, mert csak így lehet majd szépen szeletelni! Sütőbe toljuk és 200 fokon 30 percig sütjük, majd leszedjük róla a zacskót és 15 perc alatt megpirítjuk. Könnyű salátával szuper ebéd.

Keleti töltött csirke

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 2-3 dl csirke alaplé
  • 3 salotta
  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg bulgur
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg dió
  • 1 citrom leve
  • 6 (filé) csirkemell
  • pár csipet őrölt bors
  • 50 g vaj
  • 16-18 szelet bacon
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 csokor menta
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A bulgurt megfőzzük (hasonlóan a rizshez: kevés olajon átforgatni, majd 1 rész bulgurhoz 2 rész vizet kell adni). A vaj felén megfonnyasztom a finomra vágott hagymát, és a legvégén hozzáadjuk a fokhagymát is. Ne piruljon meg! Az aszalt barackot finomra vágjuk, a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk. A hagymákat, a barackot összekeverjük a bulgurral és a fenyőmaggal. Belekeverjük a felaprított mentát, a citrom héját lereszeljük, és levét belefacsarjuk. Elkeverjük a tojással is. A csirkemellből vékony szeleteket vágunk, sózzuk (csak finoman!), borsozzuk. Kiterítünk egy sütőzacskót, ráfektetjük a szalonnákat úgy, hogy egymást fedjék. Erre jöhetnek a csirkeszeletek, majd eloszlatjuk rajta a bulguros tölteléket. A hosszabbik oldalánál fogva, a fólia segítségével feltekerjük. A szalonna vége alulra kerüljön, mert csak így lehet majd szépen szeletelni! Sütőbe toljuk és 200 fokon 30 percig sütjük, majd leszedjük róla a zacskót és 15 perc alatt megpirítjuk. Könnyű salátával szuper ebéd.

Sütőtökös-aszalt szilvás töltött csirkecomb kesudióval

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 0,5 dl fehérbor
  • 5 dkg vaj
  • prá csipet őrölt bors
  • 3 evőkanál konyak
  • 20 dkg aszalt szilva
  • 2 szelet, sütve sütőtök
  • 15 dkg kesudió
  • 6 db csirke felsőcomb
Kategóriaebéd
Elkészítési idő65 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A húsokat megmossuk és papírtörlővel leszárítjuk, mindkét oldalát sózzuk-borsozzuk. Az aszalt szilvát apróra vagdossuk. A kesudiót száraz serpenyőben megpirítjuk és durvára vagdossuk, majd a szilvával és a sütőtök édes-pépes húsával összekeverjük. Sózzuk-borsozzuk, majd hozzáadjuk a konyakot, és jól elkeverjük. A csirkék bőrét óvatosan leválasztjuk a húsról, majd alátömködjük a tölteléket. Olvasztott vajjal kikenünk egy sütőtálat, és ebbe fektetjük a csirkéket. A bőrös oldalukat is megkenjük vajjal, a fehérbort a csirkék alá öntjük. Alufóliával lefedve, 200 fokon 30 percig sütjük, majd a fóliát levesszük és így sütjük még 15 percig, hogy megpiruljon.
Narancsos lencsesalátával egészen mennyei!

 

Exit mobile version