Süsd meg előre: karácsonyi kekszek

Ízbolygó | 2013. November 14.
Idén megfogadtuk, hogy tudatosan csináljuk végig a karácsonyi hajrát. Ezért a hétvégén lesütöttünk egy csomó kekszet, amelyek elállnak karácsonyig. Az már egészen más kérdés, hogy a család mostanra az egészet felfalta, de legalább megpróbáltuk... Ez a három recept száraz helyen gond nélkül kihúzza karácsonyig.

Kókuszlabdák

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 12,5 vaj
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat a cukorral karos robotgéppel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet, a kókuszreszeléket és eldolgozzuk.

Diónyi gombócokat gyúrunk a masszából. Sütőpapírral bélelt sütőtepsire tesszük a golyókat, és 180 fokon 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Fémdobozba zárjuk, a rétegeket sütőpapírral különítjük el.

 

 

Mázas karikák

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg tejföl
  • 8 dkg vaj

Máz:

  • 8-10 evőkanál citrom leve
  • 15 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A lisztet a vajjal és a tejföllel sima tésztává dolgozzuk, majd fóliába csomagolva 30 percig hűtjük. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 15-20 perc alatt 180 fokos sütőben megsütjük. A mázhoz a porcukrot a citromlével összekeverjük, majd a kisült és kihűlt sütikre csurgatjuk. Szórócukorral díszítjük. A sütiket fémdobozba zárva, a rétegeket sütőpapírral elkülönítve tároljuk.

 

Áfonyás-mogyorós szelet

Hozzávalók:

  • 10 dkg tejszín
  • 3 evőkanál áfonya lekvár
  • 5 dkg aszalt vörös áfonya
  • 8 dkg barnacukor
  • 15 dkg sótlan mogyoró
  • 30 dkg házi vagy 1 cs kész linzertészta (a házihoz: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1-2 ek hideg víz) linzertészta
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A linzertésztát a megadott hozzávalókból elkészítjük, fóliában 30 percig hűtőben pihentetjük.
A tejszínt a cukorral felforraljuk és 2 percig főzzük. Az áfonyát és a mogyorót feldaraboljuk, majd a tejszínhez adjuk. A tésztát (ha kész termék, kiterítjük, ha házi, kinyújtjuk) sütőpapírral bélelt sütőlemezre húzzuk, majd megkenjük lekvárral, rákenjük a tejszínes-áfonyás krémet, és 180 fokon 15-20 percig sütjük.

Exit mobile version