Karácsonyi édességgyár: csinálj szaloncukrot!

Kis-Varga Judit / Csak a Puffin | 2013. December 02.
Karácsony előtt igazi szuper családi program a házi szaloncukor készítés, amiben a gyerekek is szívesen részt vesznek. Ez a három egyszerű recept bárki által elkészíthető, az alapanyagokon kívül csak selyempapírra, karácsonyi csomagoló papírra és szalagra lesz szükség.

Diós-narancsos

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

A diót száraz serpenyőbe szórjuk, és közepes lángon, néha megrázogatva, pár perc alatt megpirítjuk, majd ledaráljuk. A darált dióhoz hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a narancs facsart levét, és elkezdjük összegyúrni. Annyi lekvárt adunk hozzá, amennyivel össze lehet gyúrni. Ha kész, gombócot formázunk belőle, és hűtőbe tesszük 1 órára, majd elővesszük, és kis “nudlikat” formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket.
Vízgőz felett, vagy alacsony lángon, kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét folyamatos kevergetés mellett, és pár csepp étolajat adunk hozzá. Az előkészített töltelékeket megforgatjuk a csokoládéban úgy, hogy mindenhol érje, majd egy kiskanál vagy bonbonmártó villa segítségével lecsepegtetjük róluk a felesleget. A sütőpapíros tálcára helyezzük a csokis szaloncukrokat, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjenek. Ha megdermedtek, selyempapírba tekerjük, és (12×15 cm méretű)  díszcsomagoló papírba csomagoljuk, két végükön megtekerjük és színes szalagokat kötünk rájuk.

Konyakos-szilvás-marcipános

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

Az aszalt szilvát meglocsoljuk a konyakkal, és állni hagyjuk 1-2 órán át. Ha letelt az idő, lecsepegtetjük, papírtörlővel kicsit felitatjuk róla a nedvességet, és félbevágjuk. A marcipánt két folpackdarab között kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles csíkokra vágjuk. Az alkoholos aszaltszilva-darabokat bebugyoláljuk a marcipánnal, sütőpapíros tálcára helyezzük, és hűtőbe tesszük. 1 óra elteltével kivesszük a hűtőből, és a fent leírtak szerint csokoládéba mártjuk, dermedni hagyjuk, és becsomagoljuk.

 

 

 

 

 

 

Mandulás-gyömbéres

Hozzávalók kb. 15 db-hoz:

A vizet és a cukrot egy lábasba mérjük, és addig melegítjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Beletördeljük a fehér csokoládét és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett  megolvasztjuk. Hozzáadjuk a mandulát, a gyömbért, a citrom héját, és összekeverjük. Ha kész, hűvös helyen hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük 1 órára. Ha megdermedt, nudlikat formázunk belőle, és a fentieknek megfelelően bevonjuk csokoládéval, majd díszcsomagolással látjuk el.

Exit mobile version