Manók a konyhában – süssünk a legkisebbekkel

Ízbolygó | 2013. December 06.
Gyerekkel akkor jó konyhában ténykedni, ha a kimérésen kívül mást is rájuk lehet bízni. A tészta nem ragad a kis mancsokra, könnyen lehet formázni, gombócozni, de a kicsik szívesen segítenek a porcukrozás kevésbé fáradságos, ám annál viccesebb folyamatában is. Ezek a receptek gyerekekkel is kivitelezhetőek. Így legalább egy órára leköthetjük őket...

Narancsos mogyorós tallér

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 175 g vaj
  • 1 db (bio narancs) narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál vanília aroma
  • 10 dkg őrölt mogyoró
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd 4 cm átmérőjű rudakat formálunk belőle és fóliába csomagoljuk. 1 órára hűtőbe tesszük. 1 cm széles karikákat vágunk belőle, a felületét villával megnyomkodjuk, majd 180 fokon megsütjük. Porcukorral megszórhatjuk, de magában is finom.

 

Lekváros amarettik

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 3 db tojásfehérje
  • beleforgatáshoz porcukor
  • 5 dkg sárgabaracklekvár
  • 2 csepp keserűmandula-aroma
  • 30 dkg őrölt mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tojásfehérjéket a mandulával, a cukorral, az aromával összekeverjük, a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára lehűtjük. Ezt követően diónyi gombócokat formázunk, s ezeket porcukorba forgatjuk. A porcukros gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, majd fakanál végével lyukat nyomunk a közepükbe. A lekvárt egy uzsonnászacskóba kanalazzuk, a végét kivágjuk, és megtöltjük a sütiket. 180 fokon 15 percig sütjük őket, majd kihűtjük. Mehetnek a dobozba karácsonyig.

 

 

Diós-habos rudak

Hozzávalók:

  • 20 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 25 dkg darált dió
  • 12 dkg porcukor
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A darált diót a cukorral, 1 tojással és 1 sárgájával, valamint a mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hűtjük. Ezt követően sütőpapíron, fóliával lefedve fél cm vékonyra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot. A kinyújtott tészta tetejére kenjük, majd 150 fokon 15 perc alatt megsütjük.

 

Exit mobile version