Az utolsó pillanatban: még 3 ajándék a konyhából

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2013. December 17.
A konyha a legmegbízhatóbb terep, ha saját készítésű ajándékot szeretnénk gyártani. Az utolsó utáni pillanatban járunk, úgyhogy itt az idő nekiállni a készülődésnek.

Jól illik sajtok, húsos ételek, vagy valamilyen gabonaköret kísérőjeként.

Céklás, narancsos csatni

Hozzávalók (3 x 125 ml-es üvegekhez):

  • 15 dkg cukor
  • 4 db cékla
  • 1 db narancs leve
  • 1 db alma
  • fél kiskanál szegfűszeg
  • fél kiskanál fahéj
  • fél kiskanál koriandermag
  • 1,5 dl vörösborecet
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg barnacukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Hámozzuk meg a nyers céklákat és vágjuk fel gyufaszál vastagságúra! Hámozzuk meg az almát és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük át! Keverjük össze a céklát és az almát, majd adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, öntsük hozzá a narancs kifacsart levét és a vörösborecetet. Keverjük bele a cukrot, a fűszereket, és egy óra alatt főzzük puhára! Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.

Remek akár a reggeli vajas kenyérhez, foszlós kalácshoz, amerikai palacsintához vagy húsos ételek mellé.

Forraltbor-zselé

Hozzávalók (4 x 125 ml-es üveghez):

  • 40 dkg cukor
  • 3 dl vörösbor
  • 2 rúd fahéj
  • 1 kiskanál szegfűszeg
  • 4 db alma
  • 1 db narancs leve
  • 1:1 dzsemfix
  • 2 db csillagánizs
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az almákat mossuk meg alaposan! Vágjuk ki a magházukat és szeleteljük fel őket nagyobb darabokra! Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a fűszereket, a bort, a narancs kifacsart levét és forraljuk fel! 
Egy szitát béleljünk ki gézzel és szűrjük át rajta a boros gyümölcslevet! Hagyjuk lassan lecsöpögni. 
Keverjük össze a cukrot az átszűrt lével: 6 decihez kb. 40 dkg cukor kell. Adjuk hozzá a zselésítő port is és forraljuk össze! Kevergetve főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Öntsük sterilizált üvegekbe, majd száraz dunsztban (újságpapírba csomagolni, majd takaróval lefedni) hagyjuk teljesen kihűlni.

Mákos tojáslikőr

Hozzávalók:

  • 4 db tojássárgája
  • 5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál darált mák
  • 18 dkg porcukor
  • 2 dl 70%-os alkohol
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Keverjük krémesre a tojások sárgáját a porcukorral!
Forraljuk fel a tejszínt a mákkal, majd hagyjuk hűlni! Amikor langyos, keverjük össze a tojásos masszával.  Egy pillanatra tegyük vissza a tűzre, hogy kissé felmelegedjen, folyamatosan keverjük. Tegyük félre hűlni, majd keverjük bele az alkoholt. Töltsük át üvegekbe és hűtőben tároljuk!

Még több ajándéktipp itt!

Exit mobile version