Süsd meg ma: karácsonyi torták

nlc | 2013. December 21.
Ha máskor nem is, karácsonykor szinte garantált, hogy nekiállunk tortát sütni. Ehhez hoztunk inspirációt, például a duplán csokoládés brownie-torta képében.

Lime-os, csokoládés ricottatorta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:

  • 5 dkg liszt
  • 75 dkg ricotta
  • 3,5 dkg teljes kiőrlésű keksz
  • 1 db lime
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 25 dkg krémsajt
  • kienéshez vaj
  • 6 db tojás
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 6 dkg csokoládéchips
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kekszet finomra daráljuk. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, a darált keksszel megszórjuk. A többi hozzávalót keverőgépben vagy kézi mixerrel épp csak egyenletesre keverjük, nem kell sokáig, hogy ne keveredjen túl sok levegő a masszába. (Különben buborékos lesz a torta, és megrepedezik sütés közben.) Az előkészített formába öntjük a masszát, és 140 °C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Akkor jó, amikor a széle már aranybarna, de a közepe még nem teljesen szilárdult meg. Tálalás előtt langyosra hűtjük (kb. 1 óra). Porcukorral díszíthetjük.

Duplán csokoládés brownie-torta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához,:

  • 7 dkg (kikenéshez is) liszt
  • 25 dkg étcsokoládé
  • 20 dk cukor
  • 3 db tojás
  • 20 dkg (kikenéshez is) vaj
  • 5 dkg dió

Máz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és kilisztezünk. 20 dkg csokoládét, a vajat/margarint és a cukrot vízgőz fölött felolvasztjuk, néha megkeverjük, majd levesszük a gőzről, hagyjuk langyosra hűlni. A csokoládés keverékhez adjuk a tojássárgájákat, összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a maradék 5 dkg felaprított csokoládét, a lisztet és az aprított diót is. A tojásfehérjéből lágy habot verünk, óvatosan összeforgatjuk a csokoládés keverékkel. Az előkészített formába öntjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, amíg a teteje kérget kap, de belül még laza marad a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd egy késsel elválasztjuk a forma szélétől, és levesszük róla a formát. A csokoládémázhoz felmelegítjük a tejszínt. Épp forrás előtt lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a csokoládét. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad, és a massza fényes, sűrű lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a tortára öntjük.

Diótorta fehér csokoládés krémmel, diógrillázzsal és csokoládéforgáccsal

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:

  • 18 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • fél teáskanál só
  • 4 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg dió

Krém:

  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 1 evőkanál porcukor
  • 50 dkg mascarpone

Diógrillázs:

  • 4 evőkanál cukor
  • fél evőkanál víz
  • 5 dkg dió
Kategóriadesszert
Elkészítési idő80 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A tortaformát kivajazzuk és kilisztezzük, a diót finomra daráljuk. A vajat/margarint a cukorral fehéredésig keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és jól eldolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált diót, elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, sóval elegyített lisztet, hogy homogén masszát kapjunk. Három részre osztjuk, és a tortaformába öntve, 180 °C-ra előmelegített sütőben, darabonként 15-20 perc alatt készre sütjük a tortalapokat. Sütés után a formából kiborítva rácson hagyjuk teljesen kihűlni őket.

A krémhez a fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez 15 dkg olvasztott csokoládét használunk, a maradékot kb. 1 mm vastagon elkenjük egy tiszta sütőlapon, hideg helyre tesszük, hogy megdermedjen. A mascarponét robotgépben habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lágy, olvasztott fehér csokoládét, homogénre keverjük.

Összeállítjuk a tortát: az alsó lapra 2-3 evőkanál krémet töltünk, rátesszük a középső lapot a lapos oldalával felfelé. Ezt is megkenjük 2-3 evőkanál krémmel, ráborítjuk a felső lapot, szintén a lapos oldalával felfelé, végül az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.

A diógrillázshoz a cukrot a vízzel kis lábosba tesszük, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad, és borostyánszínű karamellt kapunk (kb. 7-10 perc). Nem kevergetjük, esetleg a lábost mozgatjuk, ha szükséges. A diót a karamellhez keverjük úgy, hogy a karamell mindenhol bevonja a diószemeket. Sütőpapírra borítjuk, hagyjuk kihűlni. Amikor megkeményedett, levesszük a papírról, és éles késsel durvára aprítjuk. Megszórjuk vele a torta tetejét. A megdermedt fehér csokoládéról éles késsel forgácsokat húzunk. Ezeket óvatosan a torta tetejére rendezzük.

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!

Exit mobile version