A klasszikus sós süti, a pogácsa örök kedvenc, trónjáról szinte letaszíthatatlan, így mi is hoztunk néhány pogácsareceptet, de kiegészítettük pár egyéb sós süteménnyel is, mert egy stangli vagy egy sajtos kifli is szuper váltótársa lehet a karácsonyi sütiknek.
Sajtos kifli
Hozzávalók 64 darabhoz:
- 500 g finomliszt
- 500 g rétesliszt
- 500 ml tej
- 70 g friss élesztő
- 2 tk. cukor
- 1 ek. só
- 200 ml napraforgóolaj
- kb. 200 g zsíros félkemény sajt
- a kenéshez 1 tojás
- a tetejére tetszés szerint mák, szezámmag, lenmag stb.
A sajtos kifli receptje a Tavola in Piazza blogon folytatódik.
Sajtos rugelach
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 12 dkg natúr krémsajt
- 12 dkg vaj
- 1 mokkáskanál só
- 15 dkg liszt
- 10-15 dkg reszelt gouda sajt
- 1 db tojás a lekenéshez
A sajtos rugelach receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Gyors és finom sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 600 gramm liszt
- 300 gramm reszelt sajt
- 250 gramm vaj
- 33 gramm élesztő
- fél dl tej
- egy csipet cukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál só
- fél pohár kis tejföl
A tetejére:
- 1 tojás
- reszelt sajt
A gyors sajtos pogácsa receptje a Bonnie konyhája blogon folytatódik.
Apró lenmagos pogácsa
Hozzávalók:
- 2 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 kockacukor
- 60 dkg finomliszt
- 1,5 ek. só
- 25 dkg margarin (vagy vaj)
- 2 tojás
- 3 ek. tejföl
- 10 dkg lenmag
- megkenéshez: 5 dkg olvasztott margarin (vaj)
- tetejére: 1 db tojás, lenmag, pirított szezámmag
A pogácsa receptje az Álom.Íz.Világ blogon folytatódik.
Glutén- és laktózmentes túrós pogácsa
Hozzávalók:
- 30 dkg laktózmentes rögös túró
- 30 dkg rizsliszt
- 12,5 dkg laktózmentes sütőmargarin
- 7 gramm sütőpor
- 1 tojás+még 1 kisebb, a tetejére kenni
- 1 ek. laktózmentes tejföl
- só
A glutén- és laktózmentes pogácsa receptje a Pink Dust blogon folytatódik.
Sütőben sült sajtos túrófánk
Hozzávalók:
- 500 ml tej
- 50 g vaj
- 20 dkg tehéntúró
- 200 g liszt
- 4 tojás
- 10 g só
- Kb. 7 dkg reszelt sajt a tetejére, én füstölt sajttal csináltam – isteni!
A sajtos túrófánk receptje a Konyhalál blogon olvasható.
Egyszerű túrós stangli
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 teáskanál só
- 1 db tojás a lekenéshez
- 5-10 dkg reszelt gouda/cheddar sajt
A stangli receptje a Csak a Puffin blogon folytatódik.
Sajtos roló
Hozzávalók:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg reszelt sajt
- 2 tojássárgája
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 kávéskanál só
- 2-3 ek. tejföl (függ a liszt minőségétől)
Krém:
- 70 dkg vaj (kicsit sok, de kell ennyi krémbe)
- 6 natúr tömlős sajt
- ízlés szerint só
- reszelt sajt
A sajtos roló receptje a Zsuzsi finomságai blogon folytatódik.
Fokhagymás grissini
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 tk só
- 1,5 dl víz
- 1/4 élesztő
- 1,5 ek olívaolaj
- 1 csipet cukor – ha “rendes” élesztőt használunk
- fokhagyma-granulátum és/vagy fokhagyma apróra vágva
A grissini receptje a Konyhalál blogon folytatódik.
Omlós juhtúrós falatok
Hozzávalók:
- két és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
- 10 dkg zsír
- 10 dkg vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg juhtúró
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál 20%-os tejföl (ha szükséges, akkor esetleg további egy kanállal)
- 1 tojássárgája a kenéshez
- szezámmag, mák a szóráshoz
A recept a Rupáner-konyha blogon folytatódik.
Sonkás-krémsajtos csiga
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 30 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 1,5 dl kefir/joghurt
- 1 tk só
- 5 ek olaj
A töltelékhez:
- füstölt sonka
- krémsajt
- fél vöröshagyma
- 1 tojás
- só, bors
A sonkás-krémsajtos csiga receptje Maimoni blogján folytatódik.
Még több sós süti az NLCafén:
- 3 pogácsa a hétvégére
- Ezt a receptet ki kell próbálnod! Sokmagvas pogácsa
- Expressz pogácsa 4 hozzávalóval
- Vendégváró sós sütik