Karácsonyi díszek helyett finomságokkal díszítsd a fát!

nlc | 2016. December 18.
Szépek, mutatósak és finomak is! Az ehető karácsonyi díszeket nem lehet nem szeretni! Kezdj hozzá már most, és dugd el jól a kész díszeket, nehogy valaki rájárjon a díszítés előtt!

Sok szép saját készítésű karácsonyfadíszt láttunk már idén is: a ruhacsipeszből készített csillagdísz, és a gyerekekkel együtt elkészített mogyoródíszek az idei kedvenc karácsonyfadíszeink. Eddig legalábbis ezek voltak, de most néhány ehető karácsonyfadísszel is bővítjük a választékot, így biztos, hogy az alábbiak közül is lesz egy-két kedvenc.

Karácsonyfadíszek kekszből

 

Hozzávalók kb. 2-3 tepsihez:

1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit.

3. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk, kekszkiszúró formákkal különböző formákat szaggatunk belőle, és tepsire helyezzük őket.

4. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük.

 

Aszalt alma és narancs

Az egyik legkönnyebben elkészíthető ehető karácsonyi dísz a szárított almakarika. Ehhez az almákat meg kell mosni, szárazra kell törölni, majd (héjával együtt) vékonyra szeleteljük. 100-120 fokos sütőben kb. 50-60 perc alatt kiszárítjuk, majd cérnára / selyemszalagra fűzzük és már mehet is a karácsonyfára.

Az almához hasonlóan narancsból vagy egyéb citrusféléből is készíthetsz szárított díszeket. A megmosott, megszárított, vékonyra szeletelt narancsszeleteket  sütőpapírra tesszük, és száraz, jól szellőző helyre tesszük (akár a fűtőtest közelébe is lehet).  

Néhány napig hagyjuk szikkadni, időnként megforgatjuk a szeleteket  Ha kellően megszáradtak, és az összes víztartalmukat elvesztették, a közepükön áthúzunk egy színes rafiaszalagot, és kész is a karácsonyfadísz.

Tipp: A gyümölcsszeletekből girlandot is készíthetünk!

Habcsók díszek

A tojásfehérjét a porcukorral forróvíz-fürdőben kemény habbá verjük, fokozatosan csepegtetve a citromlevet. Ízlés szerint színezzük, majd sütőpapíros tepsire nyomjuk habzsákkal, és 80 fokos sütőben 80-100 percig szárítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Tipp: A habcsók díszeket dekorálhatod apró cukorgyöngyökkel, durva kristálycukorral vagy akár színes tortadarával is.

 

Popcornfüzér

Pattogatott kukoricából könnyen készíthetünk karácsonyfaláncot vagy füzért. Semmi másra nem lesz szükség a díszhez, mint rengeteg pattogatott kukoricára, nagyon erős cérnára vagy gyöngyfonalra és varrótűre. Szemenként fűzzük fel a kukoricákat úgy, hogy mindegyiknek a közepén átszúrjuk a tűt, majd a végén csomót kötünk a füzér két végére. 

Tipp: Színes bogyókkal díszíthetjük. Hasonlóan mutatós füzér születhet, ha puha zselés cukorkákat fűzünk fel egy vékony cérnára. 

Exit mobile version