A diós és mákos bejgli hozzávalói
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 + 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
A diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 2 ek. sárgabarack vagy narancslekvár
A mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg mazsola
- 2 ek. sárgabarack vagy narancslekvár
Így készül a legfinomabb bejgli
A bejgli egyik titka, hogy a hozzávalókat jó előre ki kell készíteni, így valamennyi szobahőmérsékletre melegedhet.
A tejet langyosítsd fel, keverd el benne az élesztőt és 1 mokkás kanálnyi cukrot. Futtasd fel. Kelesztő tálba mérd ki a lisztet, keverd hozzá a sót, villával a vajat, a két, előzőleg villával kissé felvert tojást, majd a cukrot is add hozzá. Végül a felfutott élesztőt keverd a különlegesen finom bejgli tésztájához, majd alaposan gyúrd össze. Takard le, meleg helyen 1 órán át keleszd.
Közben készítsd el a töltelékeket. Ehhez a mazsolát (ízlés szerint) áztasd vízbe vagy rumba. A tejet öntsd tűzálló edénybe, add hozzá a diót és a cukrot, majd folyamatosan kevergetve, lassú tűzön addig főzd, amíg szépen besűrűsödik. Vedd le a tűzről az edényt, keverd hozzá a lekvárt, végül a lecsöpögtetett mazsolát. Pontosan ugyanígy készítsd el a mákos tölteléket is.
A tökéletes bejgli megkelt tésztáját ismét alaposan gyúrd át. Lisztezett deszkára helyezve válaszd ketté – így két nagyobb bejglit süthetsz, de négybe is választhatod, ez esetben egyszerűbb dolgozni vele –, és bucikat formálj belőle. Vékonyra nyújtsd ki a tésztát, ügyelve arra, hogy azért ne szakadhasson el a föltekeréskor. Simítsd bele a kihűlt tölteléket, majd óvatosan tekerd föl. A végeket hajtogasd vissza.
A felvert tojással alaposan kenegesd át a bejgliket. Óvatosan emeld át a sütőpapírral bélelt tepsire, majd villával kissé szurkáld meg a sütemények tetejét. Hagyd pihenni, amíg a sütőt 200 fokra előmelegíted. Told a sütőbe, majd legalább 30 percig szép pirosra süsd.
Fotók: Thinkstockphotos