Mézeskalács

Karácsonyi bejgli – alaprecept

Ennél finomabb bejglit még nem sütöttél karácsonyra. Kövesd a leírást lépésről lépésre, és biztos lehetsz benne, hogy nem rontod el, és szétrepedni sem fog a süteményed.

Készíts velünk karácsonyra hagyományos módon bejglit. Figyelj rá, hogy a tésztát legalább egy éjszakára, de még jobb, ha egész napra hűtőben kell hagynod pihenni, kelni. A leírás alapján körülményesnek tűnhet az elkészítés, mégis arra biztatunk, idén ezt a bejglireceptet próbáld ki. Nem fogsz csalódni, meglátod, fantasztikusan finom sütemény kerül az ünnepi asztalra.

A karácsonyi bejgli alaptésztájának hozzávalói

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tejföl
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
Így készíts bejglit karácsonyra

Így készítsd el a karácsonyi bejgli alaptésztáját

A kimért liszthez szórd a sót. A puha vajat villával keverd a liszthez. Add hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tejfölt, végül a tojást. Kézzel vagy robotgép segítségével alaposan gyúrd össze a bejglitésztát, majd formálj belőle négy cipót. Tedd zacskóba vagy fóliába, és legalább egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentesd.

A karácsonyi bejgli töltelékének elkészítése

Hozzávalók mákos töltelékhez

  • 20 dkg finomra darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 10 dkg rumba áztatott mazsola (elhagyható)
  • 1 tojás a kenéshez

A mazsolát áztasd néhány percig a rumban. A hozzávalókat alaposan keverd össze, végén add hozzá a mazsola felét a bejglitöltelékhez. Ha túl száraz lenne, pici tejet vagy vizet önts még hozzá. Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már összeáll.

Így készíts bejglit karácsonyra

Hozzávalók a diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • a rumba áztatott mazsola másik fele
  • kevés tej

A mákoshoz hasonlóan dolgozd össze a diós bejgli töltelékének hozzávalóit. A töltelékeket elkészítheted a sütés napján is. Ha a tésztával együtt készült, természetesen azokat is a hűtőszekrényben tárold.

Így készíts bejglit karácsonyra

Süsd készre a karácsonyi bejglit

Másnap nyújtsd ki mind a négy tésztát nagyjából 3 milliméteres vastagságra. A széleket ujjaiddal picit vékonyítsd. Szórd egyenletesen a bejglitésztára a máktöltelék felét, majd a két végét visszahajtva tekerd fel. Kend meg a felvert tojással, és óvatosan helyezd a tepsire. Ugyanígy töltsd meg a másik mákos bejglit, és ugyanígy a két diósat. Villával szurkáld meg a tekercsek tetejét.

175 fokra előmelegített sütőben pirosra süsd a süteményeket. Miután kihűltek, szeletelheted, vagy fóliába csomagolva, hűvös helyen napokig frissek maradnak.

További bejglireceptek az NLCafén

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top