Az ünnepi menü már megtervezve, ajándékok becsomagolva, fenyőfa az erkélyen, szaloncukrok a polcon, és még mindig van két nap karácsonyig! Ha sikerült jól beosztani az időd, és már nem kell rohangálnod az utolsó napokon, akkor gyorsan süss még egy-két finom karácsonyi sütit! Majd meglátod, milyen jól fog jönni, amikor a zserbó és a bejgli már elfogyott, de szeretnétek valami édes utánpótlást a klasszikus karácsonyi sütik után.
Mogyorós keksz (csokival)
Hozzávalók:
- 20 dkg hideg vaj
- 28 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 1 db tojássárgája
- 18 dkg darált sótlan mogyoró
- 8 dkg étcsoki
- 1 kisebb narancs reszelt héja
A tetejére:
- 5-10 dkg étcsoki
A mogyorót ledaráljuk, a 8 dkg étcsokit apróra vágjuk.
A vajat összemorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, hozzáöntjük a tojássárgáját, majd beleszórjuk a darált mogyorót és étcsokit és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára. (Ha nem áll össze, adhatunk hozzá egy-két evőkanál tejfölt.)
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk, tepsire rakjuk és 10-12 percig sütjük.
Ha teljesen kihűlt, megolvasztjuk az étcsokit és rácsorgatjuk a kekszekre, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
Dupla csokis cantuccini
http://www.thinkstockphotos.com/image/stock-photo-chocolate-biscotti-with-hazelnuts-in-vintage/493694540/popup?sq=chocolate%20biscotti/f=CPIHVX/s=DynamicRank
Hozzávalók:
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 18 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2 kiskanál keserű kakaópor
- 2 kiskanál sütőpor
- fél kiskanál só
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 tojásfehérje
- (5 dkg mogyoró – elhagyható)
Az étcsokoládét olvaszd fel mikrosütőben, majd habverő segítségével keverd össze a puha vajjal. Add hozzá a cukrot és egyenként a tojásokat.
Egy mély tálban keverd el a lisztet a keserű kakaóporral, a sóval és a sütőporral. Öntsd bele a vajas-csokoládés masszát, és gyúrd össze. A fehér csokit tördeld apró darabokra, és dolgozd össze a tésztával.
Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra. A tojásfehérjével kend meg a tetejét.
A tésztát 175 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.
Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kissé kihűl a tészta. Vágd fel ujjnyi vastagságú szeletekre, és fektesd el a sütőlemezen. Így süsd további 15 percig.
Mandulás linzer
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
- 15 dkg liszt
- 1 db tojás
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 dkg szeletelt mandula
- 6-10 dkg (töltéshez) barack- vagy málnalekvár
- 6 dkg darált mandula
A lisztet, a darált mandulát és a porcukrot összekeverjük, majd belecsipkedjük a puha margarint, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. (A fehérjét félretesszük.) Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk úgy, hogy mindegyiknek legyen párja. Minden másodiknak kiszúrjuk a közepét is, hogy a lekvár látható legyen majd. A tetőnek szánt darabokat a maradék tojásfehérjével megkenjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük, amikor kihűlt, összetöltjük a málnalekvárral.
Fehér csokis korongok
Hozzávalók:
- ¼ bögre (kb. 25 g) puha vaj
- ½ bögre (kb. 90 g) cukor
- 1 tábla fehér csokoládé (és néhány kocka felaprítva)
- 2 egész tojás
- 1,5 (225 g) bögre liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- porcukor a hempergetéshez
A masszát tedd be a hűtőbe egy órára, majd formázz belőle golyókat. Hempergesd meg porcukorban.
180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt süsd készre.
Mákos-citromos keksz
Hozzávalók:
- 1,5 csésze cukor
- 2 csésze liszt
- 2 db tojás
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 2 ek mák
- 60 ml citromlé
- 2 ek reszelt citromhéj
- 225 gramm vaj
- 1 tk sütőpor
A citromlevet beforraljuk, majd hozzáadjuk a vaj felét. 1 csésze cukrot habosra keverünk a maradék vajjal, 1 evőkanál reszelt citromhéjjal és a tojásokkal. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, majd hozzákeverjük a vajas citromlevet, a lisztet és a mákot. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék cukrot elkeverjük a citrom reszelt héjával. A tésztából kicsi gombócokat formázunk, majd beleforgatjuk a cukorba és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd kicsit lelapítjuk őket. Fontos, hogy legalább 4-5 centi legyen a kekszek között. 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük. Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már kihűlt.