Nyerj időt – süss most, és pihenj az ünnepek alatt: sütik, amik sokáig elállnak

nlc | 2016. December 22.
Célegyenesbe fordulunk, már csak két nap, és itt a karácsony! Ha jól állsz az előkészületekkel, akkor érdemes sütni egy-két olyan sütit is, ami sokáig eláll, így az ünnepek alatt az édességre már nem lesz gondod.

Az ünnepi menü már megtervezve, ajándékok becsomagolva, fenyőfa az erkélyen, szaloncukrok a polcon, és még mindig van két nap karácsonyig! Ha sikerült jól beosztani az időd, és már nem kell rohangálnod az utolsó napokon, akkor gyorsan süss még egy-két finom karácsonyi sütit! Majd meglátod, milyen jól fog jönni, amikor a zserbó és a bejgli már elfogyott, de szeretnétek valami édes utánpótlást a klasszikus karácsonyi sütik után.  

Mogyorós keksz (csokival)

Hozzávalók:

A tetejére:

A mogyorót ledaráljuk, a 8 dkg étcsokit apróra vágjuk.

A vajat összemorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, hozzáöntjük a tojássárgáját, majd beleszórjuk a darált mogyorót és étcsokit és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára. (Ha nem áll össze, adhatunk hozzá egy-két evőkanál tejfölt.)

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk, tepsire rakjuk és 10-12 percig sütjük.

Ha teljesen kihűlt, megolvasztjuk az étcsokit és rácsorgatjuk a kekszekre, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

Dupla csokis cantuccini

http://www.thinkstockphotos.com/image/stock-photo-chocolate-biscotti-with-hazelnuts-in-vintage/493694540/popup?sq=chocolate%20biscotti/f=CPIHVX/s=DynamicRank

Hozzávalók:

Az étcsokoládét olvaszd fel mikrosütőben, majd habverő segítségével keverd össze a puha vajjal. Add hozzá a cukrot és egyenként a tojásokat.

Egy mély tálban keverd el a lisztet a keserű kakaóporral, a sóval és a sütőporral. Öntsd bele a vajas-csokoládés masszát, és gyúrd össze. A fehér csokit tördeld apró darabokra, és dolgozd össze a tésztával.

Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra. A tojásfehérjével kend meg a tetejét.

A tésztát 175 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig.

Ekkor vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kissé kihűl a tészta. Vágd fel ujjnyi vastagságú szeletekre, és fektesd el a sütőlemezen. Így süsd további 15 percig.

Mandulás linzer

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

A lisztet, a darált mandulát és a porcukrot összekeverjük, majd belecsipkedjük a puha margarint, és elmorzsoljuk. A tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. (A fehérjét félretesszük.) Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk úgy, hogy mindegyiknek legyen párja. Minden másodiknak kiszúrjuk a közepét is, hogy a lekvár látható legyen majd. A tetőnek szánt darabokat a maradék tojásfehérjével megkenjük, majd megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 °C-os sütőben aranybarnára sütjük, amikor kihűlt, összetöltjük a málnalekvárral.

Fehér csokis korongok

Hozzávalók:

A vajat a cukorral keverd krémes állagúra. Add hozzá egyenként a tojásokat és a felolvasztott fehér csokoládét. Szórd bele a sütőporral elvert lisztet és a csokidarabkákat.

A masszát tedd be a hűtőbe egy órára, majd formázz belőle golyókat. Hempergesd meg porcukorban.
180 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt süsd készre.

Mákos-citromos keksz

 

Hozzávalók:

A citromlevet beforraljuk, majd hozzáadjuk a vaj felét. 1 csésze cukrot habosra keverünk a maradék vajjal, 1 evőkanál reszelt citromhéjjal és a tojásokkal. Hozzáadjuk a vanília kikapart magját, majd hozzákeverjük a vajas citromlevet, a lisztet és a mákot. Egy órára hűtőbe tesszük. A maradék cukrot elkeverjük a citrom reszelt héjával. A tésztából kicsi gombócokat formázunk, majd beleforgatjuk a cukorba és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd kicsit lelapítjuk őket. Fontos, hogy legalább 4-5 centi legyen a kekszek között. 180 fokon 7-8 perc alatt készre sütjük. Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már kihűlt.

Exit mobile version