nlc.hu
Mézeskalács

Cukormentes bejgli recept

Így készül a legfinomabb cukormentes diós és mákos bejgli

A karácsony szinte elképzelhetetlen bejgli nélkül. A bejgli viszont egyáltalán nem elképzelhetetlen cukor nélkül.

Ha saját elhatározásból vagy épp egészségügyi okból nem fogyaszthat valaki cukrot a családból, a bejgliről akkor sem kell lemondani, hiszen a ez klasszikus karácsonyi sütemény elkészíthető cukor nélkül is. Íme, a recept!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 100 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 40 dkg vaj (ez ugyanennyi kókuszzsírral is helyettesíthető)
  • 2 dl mandulatej vagy rizstej
  • 4 tojás (3 a tésztába, 1 a kenéshez)
  • 14 dkg eritrit vagy 10 dkg xilit
  • 5 dkg élesztő
  • csipet só

A mákos töltelékhez:

  • 40 dkg darált mák
  • 1,5 dl mandulatej
  • 40 dkg eritrit vagy 30 dkg xilit
  • 10 dkg mazsola (rumba vagy vízbe áztatva)

A diós töltelékhez

  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg eritrit vagy 30 dkg xilit
  • 1,5 dl mandulatej
  • 10 dkg mazsola (rumba vagy vízbe áztatva)
Cukor nélkül is finom

Cukor nélkül is finom (Fotó: Getty Images)

Így készül:

A tészta elkészítése:

  1. Az élesztőt futtasd fel a mandula- vagy rizstejben, adj hozzá egy kávéskanál xilitet vagy eritritet is!
  2. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a vajat!
  3. Add hozzá a xilitet vagy eritritet!
  4. 3 tojást enyhén verj fel, majd folyamatos kevergetés mellett adagold a tésztához!
  5. Add hozzá a felfuttatott élesztőt is!
  6. A tésztát nagyon alaposan gyúrd össze! Ezután válaszd annyi darabra, ahány, illetve amilyen méretű begjlit szeretnél belőle sütni! (Ez a mennyiség kb 4-6 rúd bejglire elegendő.) 
  7. Az elválasztott darabokból gyúrj cipókat, takard le és minimum 1 órára – vagy akár egy egész éjszakára – tedd őket félre hűvös helyre!

A töltelékek elkészítése:

  1. A növényi tejet lassú tűzön kezdd melegíteni!
  2. Keverd bele a diót/mákot, valamint az ertitritet/xilitet!
  3. Folyamatosan kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik!
  4. Ha az állaga már megfelelő, vedd le a tűzről és add hozzá az előzőleg rumba vagy vízbe áztatott mazsolát!
  5. A tölteléket hagyd teljesen kihűlni!

Összeállítás és sütés:

  1. Vedd elő a megkelt cipókat és még egyszer lazán gyúrd át!
  2. Nyújtsd ki őket ki nagyjából 3-5 milliméter vastagságúra!
  3. A kihűlt tölteléket oszlasd el rajta!
  4. Óvatosan tekerd fel a tésztát, a végeit pedig hajtsd vissza!
  5. A hengereket helyezd sütőpapírral kibélelt tepsire, a tetejüket kissé szurkáld meg villával és kend meg felvert tojással! Ezután még 20-30 percig pihentesd!
  6. A sütőt melegítsd elő 180-200 fokra!
  7. Süsd 30-45 percig, míg meg nem pirul!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top