Ezt süsd ki a gyerekkel! Karácsonyi sütik, amiket együtt is elkészíthettek

nlc | 2017. November 24.
Maszatos kéz, lisztes ruha, sok nevetés és még több finomság! Ha már egyébként is nekiálltatok a nagy karácsonyi sütigyártásnak, akkor a legjobb, amit tehettek, ha bevonjátok a gyerekeket is. Kicsik és nagyok is jól fogják magukat érezni, különösen ha néhány potyafalat is jut nekik a nagy munkálatok közepette.

Ha a klasszikus karácsonyi sütik elkészítését a mamira bízzuk, akkor zserbó és bejgli helyett nekiállhatunk az aprósüteményeknek. Szerencsére sok olyan egyszerű recept van, amibe a gyerekeket is bevonhatjuk, elég csak kiejtenünk azt a szót, hogy “sütinyalóka” vagy “kókuszos csokilabda”, és máris lesz pár ügyes kezű segítőnk. Lehet, hogy ezeknek a karácsonyi sütiknek nem lesz tökéletes alakjuk, de a dolgos kis segítők nagyon fogják élvezni az alkotást. 

Gesztenyés sütinyalóka

Hozzávalók 25 darabhoz:

A csokoládét mikróban vagy gőz felett felolvasztjuk. A darált kekszet kimérjük. Az olvasztott csokoládéhoz adjuk a gesztenyemasszát és a meggy levét, összegyúrjuk, majd annyi kekszdarát adunk hozzá, hogy ne törjön, ne morzsálódjon, hanem könnyen formázható massza legyen belőle. Diónyi mennyiséget veszünk a masszából, tenyerünkben ellapítjuk, egy meggyet teszünk a közepébe, rázárjuk a masszát, majd a tenyerünk között görgetve gombócokat formálunk belőle. A díszítésbe (tortadara, tortagyöngy stb.) forgatjuk, majd beleszúrunk egy hurka- vagy partipálcikát.

Narancsos kiskesztyűk

Hozzávalók:

A narancsot forró vízbe áztatjuk 10 percig, majd tiszta szivaccsal alaposan átdörzsöljük. Az összes hozzávalót kimérjük egy nagy tálba, és kézzel vagy a robotgép “Z” alakú karjával összedolgozzuk. A masszát 1 órára lefóliázva hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől megolvadt vajnak vissza kell dermednie, hogy ki tudjuk nyújtani és szaggatni. A masszát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és tetszőleges formájú szaggatóval kiszaggatjuk. A kis formákat sütőpapíros tepsire tesszük, és 170 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. A sütiket formától és ízléstől függően tovább díszíthetjük, amelyhez adunk is néhány tippet:

A receptet Gruber Ági, az Ági kicsi világa bloggere készítette.

Kókuszos csokilabda

Hozzávalók: 18 x 24 cm-es sütőformához:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 18 x 24 cm-es sütőformát, amit sütőpapírral bélelünk ki. 
2. A vajat megolvasztjuk egy közepes méretű lábasban közepes lángon, majd hozzáadjuk a cukrot, kakaóport és étcsokit, és kevergetés mellett addig melegítjük, míg minden megolvad. Ha kész, lehúzzuk a tűzről.
3. A tojásokat enyhén felverjük és a csokis masszához keverjük.
4. A masszához adjuk a megmosott narancs reszelt héját és a lisztet is, és jól elkeverjük. A sütőformába öntjük és kb. 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával teszteljük.)
5. Ha kihűlt a tészta, szétmorzsoljuk, majd kevés lekvárt hozzáadva kis gombócokat formázunk belőle. 
6. Kókuszreszelékben vagy tortadarában hempergetjük meg a gombócokat.

Exit mobile version