Adventi püspökkenyér
A püspökkenyérbe mehet még citrom- vagy narancshéj, és szinte bármilyen aszalt gyümölcs, esetleg mirelit meggy. A lényeg, hogy legyen gazdagon ízesített, és a csokoládé egész biztosan nagyon jót tesz neki!
Hozzávalók:
Kb. 25×10 cm-es hosszúkás formához Elkészítési idő: 90 perc • 6 tojás • 1 érett banán • 1 csipet só • 1 tk glutén- és foszfátmentes sütőpor • 8 dkg eritrit • 3 ek Paleolaj + a kenéshez • 10 dkg hámozott, őrölt mandula • 10 dkg apróra vágott étcsokoládé • 20 dkg kénezetlen aszalt barack, apróra vágva Kb. 25×10 cm-es hosszúkás formához |
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájukhoz hozzátesszük a pépesített banánt, a sót, a sütőport, az eritritet és a 3 evőkanál olajat. Az egészet simára keverjük. Tiszta habverővel kemény habbá verjük a fehérjét. A hab felét a tojássárgájás keverékhez adjuk, óvatosan beleforgatjuk a mandulát, az étcsokoládét és a barackot, majd a maradék fehérjehabot is.
Vékonyan kiolajozott szilikonformába öntjük (ha csak fémformánk van, akkor sütőpapírral kibéleljük), és nagyjából 150 fokon 70 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e; ha nem, akkor alufóliával letakarva még tovább sütjük. Amennyiben sütés közben túl gyorsan pirul a teteje, akkor már eleve le lehet takarni fóliával. A formából óvatosan kiborítjuk, hűtőrácson kihűtjük. Csak teljesen kihűtve szeleteljük és tálaljuk.
Bejglitorta
Akárki akármit mond: a bejglisütés macera. Az ízeit nagyon szeretem, azonban a tésztanyújtogatást, -tekergetést szívesen megspórolom magamnak, különösen a paleováltozatban. Az alábbi sütemény ötvözi magában a bejgli, a flódni és a zserbószelet ízeit, de mindegyiknél könnyebb elkészíteni, és nincs szükség külön tészta gyúrására. Elronthatatlan, s bizony nagyon szépen megállja a helyét az ünnepi asztalon.
Hozzávalók:
18 cm átmérőjű kerek, csatos formához Elkészítési idő: 90 perc
A mákos réteghez: • 10 dkg darált mák • 5 dkg eritrit • 2 ek cukormentes baracklekvár • 10 dkg finomra reszelt alma • ½ narancs kifacsart leve • ½ tk őrölt fahéj • ½ citrom reszelt héja • 2 ek kókusztej • 2 tojás
A diós réteghez: • 15 dkg darált dió • 5 dkg eritrit • ½ kk őrölt fahéj • 1 csipet vaníliaőrlemény • ½ narancs reszelt héja • 3 ek narancslé • 2 ek kókusztej • 2 tojás
Az összeállításhoz: • 4 tojásfehérje • 1 csipet só • 1 tk kókuszzsír
A tálaláshoz: • 2 ek cukormentes baracklekvár • 10 dkg paleo-étcsokoládé • 1 ek Paleolaj • pár szem dióbél |
A mákos és a diós réteghez egy-egy edényben a hozzávalókat összedolgozzuk. Ezután 4 tojásfehérjét 1 csipet sóval felverünk kemény habnak, és fele-fele arányban a diós, illetve a mákos masszához keverjük. A tortaformát kikenjük kókuszzsírral, és felváltva beleöntjük/kanalazzuk a mákos és a diós tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Fontos, hogy ne száradjon ki. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe átsült-e már, és ha igen, akkor azonnal vegyük ki a sütőből. Teljesen hűtsük ki, majd kenjük meg baracklekvárral. A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg az olajjal, és csurgassuk a sütemény tetejére. Dióbéllel díszítve tálaljuk.
Mézeskalács
Legjobb, ha jó minőségű mézet használunk a tésztához, de ha valaki ezt nem szeretné, akkor számos egyéb opció közül választhat: kókuszcukor, inulin és stevia, fügecukor (almából kivont fruktózszirup), datolyaszirup, natúr szilvaszirup.
Hozzávalók:
Kb. 25-30 darabhoz Elkészítési idő: 40 perc
• 1 adag gesztenyéskifli-tészta • + 3 ek. (6 dkg) méz • 1 tk őrölt fahéj • ½ tk őrölt gyömbér • ½ tk őrölt szegfűszeg • ¼ tk őrölt szegfűbors • ¼ tk frissen reszelt szerecsendió • 10 dkg turmixolt sütőtök • 1 tk víz • 2 tojássárga |
A tésztához hozzáadjuk a mézet, az összes fűszert, valamint a sütőtököt, és alaposan összegyúrjuk. Két réteg sütőpapír között vékonyra kinyújtjuk, és különböző formákat vágunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt lapos tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. A sütési idő vége előtt pár perccel egy kis vízzel kikevert tojássárgájával lekenjük, hogy a teteje szép fényes legyen.
MÉG TÖBB KARÁCSONYI RECEPTÉRT LÁTOGASS EL A NŐK LAPJA CAFÉ ADVENT OLDALÁRA!