Nutellás forró csoki, felnőtt madártej: a legjobb karácsonyi italok

nlc | 2017. December 08.
Három alkoholmentes és három alkoholos recept következik azokra az időkre, amikor a legnagyobb karácsonyi stressz a mínuszok támadása, vagy csak úgy.

Alkoholmentes italok

Nutellás forró csoki

A legjobb karácsonyi italok

Hozzávalók (egy adaghoz):

• 240 ml tej
• 2,5 ek Nutella
• 1 ek kakaó
• egy kis csipet só

Elkészítése:

Egy kisebb serpenyőben összekeverjük a hozzávalókat, és közepes lángon felhevítjük őket. Egy csészébe öntjük a forró csokit, tejszínhabbal és csokireszelékkel tálaljuk.

 

Mentás mokka

Hozzávalók egy pohárhoz:

• 160 ml kávé
• 80 ml tej
• 2 csepp borsmentakivonat
• 2 ek csokoládészirup
• tejszínhab
• mentalevelek

Elkészítése:

Lefőzzük a kávét, és egy csészébe öntjük. Belekeverjük a tejet, a borsmenta-kivonatot és a csokoládészirupot. Tejszínhabbal és mentalevelekkel díszítjük.

 

Gyömbéres Masala Chai

Hozzávalók 2 adaghoz:

• 475 ml tej v. gabonatej
• 475 ml víz
• 3 ek szálas, erős fekete tea
• ¼ teáskanál gyömbér
• 1/8 teáskanál őrölt fahéj
• egy csipet sáfrány
• 2 egész kardamom összetörve
• 3 teáskanál cukor vagy méz

Elkészítése:

1) Két lábasra lesz szükségünk, és mindkettőt egyszerre használjuk, közepes lánggal. Az egyikbe a tejet, a másikba a vizet töltjük.

2) Amikor a tej melegedni kezd, hozzáadjuk az ujjaink között óvatosan szétmorzsolt sáfrányt.

3) Amikor a víz forrni kezd a másik fazékban, beletesszük a tealeveleket, és lejjebb vesszük a hőfokot. 3-5 percig áztatjuk a teát.

4) Ezalatt hozzákeverjük a cukrot a tejhez.

5) Amikor a tea elkészült, egy szűrővel átszűrjük és a tejhez adjuk. Már csak egy lábassal dolgozunk.

6) Hozzáadjuk a gyömbért és a fahéjat. Megkóstoljuk, hogy elég édes, illetve fűszeres-e, és ízlés szerint tovább fűszerezzük, illetve cukrozzuk, ha szükséges. Felforraljuk, és amint buborékolni kezd, beledobjuk a kardamomot is, és azonnal levesszük a tűzről (így a kardamom íze nem lesz túl domináns).

 

Alkoholos italok

Felnőtt madártej

Hozzávalók 8 adaghoz:

• 180 ml vaníliafagylalt
• 80 ml brandy
• 60 ml csokoládélikőr
• 140 g jégkocka
• tejszínhab
• őrölt fahéj

Elkészítése:

Összeturmixoljuk a fagylaltot, a brandyt, a csokilikőrt és a jégkockákat. A keveréket üvegpoharakba öntjük, a tetejükre tejszínhabot nyomunk és fahéjat szórunk. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, hűtsük le!

 

Forralt cider

Hozzávalók 2 literhez:

• 1,5 l száraz cider
• 7 ek calvados
• 400 ml almalé
• 75 g barna cukor
• egy narancs héja, csíkokra vágva
• 4 szegfűszeg
• 2 rúd fahéj, kettétörve
• 1 ek szegfűbors

Elkészítése:

A cidert, a calvadost, az almalevet és a cukrot egy nagy serpenyőbe öntjük, és lassan felforraljuk. Hozzáadjuk a narancshéjat és a fűszereket. Forrásig melegítjük, majd alacsony lángon főzzük még 20-30 percig. Üvegpoharakban tálaljuk.

 

Gránátalmás pezsgő

Hozzávalók 5 pohárhoz:

• 350 ml gránátalmamag
• 120 ml brandy
• 1 üveg (750 ml) habzóbor (vagy prosecco, vagy száraz pezsgő), lehűtve

Elkészítése:

1) A gránátalmamagokat egy tálba tesszük, és ráöntjük a brandyt. Lefedjük és szobahőmérsékleten állni hagyjuk 4-24 órán át.

2) A habzóbort (vagy pezsgőt) pezsgőspoharakba töltjük, és hozzáadjuk a brandys gránátalmamagokat.

Exit mobile version