Újíts az ünnepi sütirepertoáron – 2 különleges édesség karácsonyra

nlc | 2017. December 08.
A karácsonyi süteményrepertoárnak megvannak a maga kötelező darabjai, amelyek receptjét generációk óta csiszolják a családban a nagymamák, az anyák és lányaik. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeket a hagyományos és nagyon finom édességeket is megsüssük évről évre, de most kivételesen nem ezekkel, hanem egy kicsit újszerű desszertekkel foglalkozunk. Íme két kitűnő recept karácsonyra!

A mézeskalácson és bejglin túl is van élet karácsonykor – bár nem vitás, hogy ezek a karácsonyi desszertek az ünnepi asztal kötelező elemei. Idén se hagyjuk ki őket a kínálatból, de kicsit frissítsünk is: az alábbi két nyalánkságot biztosan örömmel fogadja majd a család!

Baileys-es torta égetett mandulával

Egy jókora, 28 centis tepsiben kell megsütnünk ezt az édességet, aminek már a gondolatától is összefut a nyál a szánkban. A recept nyolc adagra szól.

Hozzávalók a tésztához

• 40 dkg darált háztartási keksz
• 2 ek cukrozatlan kakaópor
• 2 ek porcukor
• 150 ml habtejszín
• 2 dl tej
• 2 dkg vaj

Hozzávalók a krémhez

• 1 kg mascarpone
• 3 dl Bailey’s
• 3 ek porcukor

A tetejére

• 7 ek cukor
• 20 dkg mandula
• 0,5 ek porcukor

Elkészítés

A kekszes alaphoz a hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy 28 cm-es kapcsos tortaforma aljába lapítjuk. Ezt követően a mascarponét felhabosítjuk, hozzákeverjük a porcukrot, a Bailey’st, és a kész krémet az alapra kenjük. Lehűtjük, mialatt a legfelső réteget is elkészítjük. Ehhez a mandulát nagyobb darabokra aprítjuk, majd egy kerámiabevonatú serpenyőben a cukrot elkezdjük megolvasztani, a mandulát hozzákeverjük, és végül összekaramellizáljuk. Egy kevés porcukorral megszórt tálba öntjük, és összerázzuk, hogy a szemek ne ragadjanak teljesen össze.
Ha kihűlt, még egyszer késsel kicsit megaprítjuk, végül rászúrjuk a torta tetejére, és az egészet állni hagyjuk kb. fél napot, de jó hideg helyen. 

Gőzölt mandulás felfújt

Már ránézésre is megindul ettől a csodálatos édességtől az ember nyálelválasztása, és az íze sem fog csalódást okozni!

 

Hozzávalók

• 6 db tojás
• 10 dkg cukor
• 10 dkg őrölt mandula
• 10 dkg reszelt csokoládé
• 3 kanál vörösbor
• 5 dkg mazsola
• kevés fahéj
• 1 törött szegfűszeg
• fél citrom
• kevés zsemlemorzsa

A tetejére:
• cukormáz

Elkészítés

A tojások sárgáját simára keverjük a cukorral és a darált mandulával. Hozzátesszük a reszelt csokoládét és a vörösborral meglocsolt zsemlemorzsát. Belekeverjük a mazsolát, egy kevés fahéjat, a törött szegfűszeget és a citrom reszelt héját. Végül 4 tojás keményre vert habját is beleforgatjuk. Kikent, kilisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőbe egy edényben vizet teszünk, a süteményt is mellétesszük, és 45 percig sütjük gőzben. Ha elkészült, kifordítjuk a formából, és cukormázzal bevonjuk.

 

Olvass még karácsonyi cikkeket az NLCafén:

Exit mobile version