3 új karácsonyi keksz, mert van élet a linzeren túl is

nlc | 2017. December 20.
Nem lehet elég kekszet sütni ilyenkor, a karácsonyt megelőző napokban. Hiába töltjük meg a kekszes dobozt, hamar kiürül, és süthetjük a következő adagot, és ez így is van rendjén. Ha idén újítani is akartok, akkor próbáljátok ki ezeket a recepteket (is)!

A klasszikus linzer természetesen örök kedvenc marad, de jó néha kicsit feldobni a kekszválasztékot néhány újdonsággal. Készítsétek elő a kekszes dobozt és a jegyzetfüzetet, három új receptünket érdemes feljegyezni, sokszor fogjátok sütni a következő hetekben.

Piazza Gabriella a Tavola in Piazza és Tarka Bárka caféblogok szerzője, az olasz konyha és a halételek rajongója. Blogjain változatos, egyszerűen elkészíthető receptek szerepelnek, melyek könnyedén beépíthetők a mindennapi ételeink sorába. A mediterrán ízek rajongóinak különösen ajánlott olvasmány mindkét blog. 

 

Diós-kávés patkó

Hozzávalók 48 darab patkóhoz:

A lisztet egy keverőtálba tesszük, elvegyítjük benne a darált diót, a porcukrot, a kávét és a kakaót. A hideg vajat elmorzsoljuk a diós-kávés liszttel, hozzáadjuk a tojássárgáját, és az egészet könnyen formázható, puha tésztává gyúrjuk.
A tésztát 1-2 órán keresztül hűtőben pihentetjük, majd 8 részre osztjuk. Minden részt vékony rúddá sodrunk, és a rudakat hat egyenlő hosszúságú darabra vágjuk. Az így kapott tésztakukacokat patkó alakúra formázzuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe téve, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt készre sütjük.
A patkók végeit előbb olvasztott fehér csokoládéba, azután a kék-fehér cukorgyöngy kupacba mártjuk, és miután a csokoládé megszilárdul, a patkókat fogyasztásig jól záródó fémdobozban tároljuk.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Aszalt szilvás-fahéjas keksz

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

Az asztalt szilvát finomra aprítjuk.
Kézimixer segítségével a vajat a porcukorral, a sóval és a vanília kikapart magocskáival krémes-habosra keverjük. Hozzácsorgatjuk a tojást, majd amikor ez teljesen elvegyül a cukros vajban, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáadjuk az aszaltszilva-darabkákat is. Néhány másodperc alatt az egészet könnyen formázható masszává keverjük, amit ezután legalább 30 percre hűtőbe rakunk.
A fahéjat elkeverjük a muscovado cukorral.
Az aszalt szilvás kekszmasszából diónyi gombócokat formálunk, majd meghempergetjük a fahéjas cukorban. A gombócokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, egy pohár aljával mindegyiket lelapítjuk egy kicsit, és 180 °C-ra előmelegített sütőben a kekszeket kb. 8 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Vaníliás-narancsos keksz fehércsoki-mázzal

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

A lisztet a sütőporral együtt egy keverőtálba szitáljuk. A porcukrot elvegyítjük a fűszerekkel, majd a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és az olívaolajat, majd az egészet könnyen formázható masszává keverjük.
A tésztából kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formázunk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe téve, 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A kihűlt kekszek tetejét előbb olvasztott fehér csokoládéba, majd a díszítő cukorba mártjuk, és miután a csokoládé megszilárdul, a kekszeket fogyasztásig jól záródó fémdobozban tároljuk.

Elkészítési idő: kb. 55 perc

 

Piazza Gabriella további karácsonyi kekszreceptjei:

Még több karácsonyi keksz receptje az NLCafén:

Exit mobile version