Saját készítésű kekszet ajándékozni az egyik legjobb ötlet, egyszerű és kreatív meglepetés. Adunk 3 receptet és csomó nagyon jó ötletet.
Ezekből a receptekből gond nélkül elkészülhetnek a karácsonyi kekszek.
Mézeskalács
Hozzávalók:
- 34 dkg liszt
- 1 csipet só
- 12 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 10 dkg méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió.
Shortbread
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 12,5 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 2 evőkanál kukoricaliszt
Elkészítés
Ízesítéstől függően több különböző változata alakult ki, az eredeti alaprecept azonban csak négy összetevőt igényel: vaj, liszt, kukoricaliszt és cukor. (A kukoricaliszt búzadarával is helyettesíthető, és a tésztát ízesíthetjük 2-3 evőkanál darált dióval, mandulával.)
A 25 dkg puha vajat keverd krémessé a cukorral, szitáld bele a lisztet és a 2 evőkanálnyi kukoricalisztet. Könnyebben megy a tészta összedolgozása, ha a vajat és a cukrot néhány percig elektromos habverővel kevered, majd kézzel folytatod az összegyúrást. A nyújtáshoz egy nagyobb tepsi méretét vedd alapul, és ujjnyi vastagságban nyújtsd a tésztát téglalapformára. Kivajazott, lisztezett tepsiben 30 percig süsd, kis lángon.( A teteje még puha legyen, ez később úgyis meg fog keményedni.)
A sütőből kivéve 2×6 centiméteres téglalapokra vágd fel, tetejét vaníliás porcukorral hintsd meg.
Fémdobozban légmentesen tárolva sokáig eltartható.
Linzer
Hozzávalók:
- 24 dkg liszt
- 16 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- 12 dkg porcukor
- 4-6 evőkanál darált mandula
Elkészítés
A lisztet, a porcukrot és a darált mandulát összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fél órát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle. Minden második darabba szúrunk még egy lyukat, majd sütőpapírral fedett tepsiben aranybarnára sütjük (8-12 perc) a linzereket. Hagyjuk kihűlni, majd egy darabot megkenünk lekvárral, rátesszük a kilyukasztott párját, és összefogjuk a kettőt.