Falatnyi finomságok: aprósütemények az ünnepekre

nlc | 2017. December 23.
Bármit megadnánk, hogy a karácsonyi hajtásban legyen egy nyugalmas óránk, amikor békésen kávézgatunk és sütit majszolunk... Ha ez el is marad, sütireceptjeink legalább vannak.
Egy óra kávészünet: karácsonyi aprósütemények

Kávékrémes szelet csokoládémázzal és mogyoróval

Hozzávalók 30 darabhoz:

A krémhez:

A díszítéshez:

A tészta hozzávalóiból hagyományos módon piskótát készítünk, a kakaóport a liszttel együtt adjuk hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsibe 1,5 cm vastag lapot kenünk a masszából. 180 °C-os sütőben 12-15 percig sütjük, amikor kihűlt, lehúzzuk róla a papírt.

A pudingport a tej egy részével simára keverjük, a maradék tejet a kristálycukorral felforraljuk, majd hozzákeverjük az instant kávét, végül a pudingporos résszel besűrítjük. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni. A puha margarint a porcukorral kihabosítjuk, majd elkeverjük a kihűlt pudinggal. A krémet egyenletesen a piskótalapra kenjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt kis kockákra vágjuk, a tetejét megcsorgatjuk az olvasztott csokoládéval, és megszórjuk a mogyoróval.

Aszalt gyümölcsös-diós kosárkák

Hozzávalók 6-8 darabhoz:

A töltelékhez:

Az aszalt gyümölcsöket annyi vízzel felfőzzük, amennyi éppen ellepi, majd fóliával letakarva hagyjuk kihűlni. Leszűrjük, elkeverjük a darált dióval és a baracklekvárral. A lisztet a Rama margarinnal és a porcukorral elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával tésztává gyúrjuk. (A fehérjét a kenéshez félretesszük.)

A tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd akkora korongokat szaggatunk belőle, amellyel a kis kerek piteformákat (lehetőleg szilikonból) ki tudjuk bélelni. A tölteléket elosztjuk a kosárkákban, majd a maradék tésztából a pitét befedő korongot szaggatunk. A korongok közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk, majd a pitére nyomjuk őket. A tojásfehérjével megkenjük, és 180 °C-os sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Gesztenyekrémes hókiflik

Hozzávalók 25-30 darabhoz:

A töltelékhez:

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a tejfölt hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva kb. 1 órát hűtőben pihentetjük. Lisztezett nyújtódeszkán 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd 6-8 cm-es csíkokra vágjuk. A töltelékhez a gesztenyét lereszeljük, a tejjel simára keverjük. Nyomózsákból a tészta közepére nyomjuk csíkban, majd a tészta két szélét a felvert tojással megkenjük, és a tölteléken átborítjuk a tésztát, hogy a tojásos részek összetapadjanak. A rudat 6-8 cm-es darabokra vágjuk, majd kifli formára hajlítva sütőpapírozott vagy margarinnal kikent tepsire helyezzük. 180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük. Még melegen porcukorba forgatjuk.

Exit mobile version