A nagymamák és dédimamák még pepecseltek örömmel az olyan bonyolultabb süteményekkel is, mint a Rákóczi-túrós, így az igazi, hamisítatlan, családi receptekért hozzájuk érdemes fordulni. A mai kor háziasszonyai már – érthető módon – nem akarnak annyit állni a konyhában, ezért az egyszerűbb recepteket keresik, sőt, átalakítják a hagyományos sütiket és például pohárkrémnek készítik el a Rákóczi-túróst. De mi most egy régi receptet hoztunk, ha igazán ünnepivé szeretnéd tenni a karácsonyi menüt, akkor legyen idén a desszert ez a Rákóczi-túrós!
Ez a Rákóczi nem az a fejedelem
A Rákóczi-túrós nem Rákóczi Ferenc fejedelemről kapta a nevét, hanem Rákóczi János cukrász, mesterszakács költeménye ez a sütemény. A túrós desszert receptje először 1937-ben jelent meg egy szakács szaklapban, majd remekül szerepelt a sütirecept az 1958-as brüsszeli világkiállításon is. A Rákóczi-túrós alapja egy omlós lap, erre citromhéjjal, vaníliával, mazsolával kikevert túrókrém kerül, és a tetejére cukros tojásfehérjét raknak, amit baracklekvárral díszítenek.
Rákóczi-túrós az ünnepi asztalra
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
A túrós réteghez:
- 50 dkg túró
- 2 evőkanál búzadara
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
A díszítéshez:
- 3 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- 40 dkg baracklekvár
Elkészítése:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Betesszük a hűtőbe pihenni 30 percre. A pihenő után lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Jöhet a túrós töltelék: nagyon egyszerű a dolgunk, mindent összekeverünk úgy, hogy ne legyen rögös a túró, ha kell, áttörjük a művelet előtt. Közben már langyosra hűlt a tésztalapunk, ezt megkenjük szép vékonyan baracklekvárral, erre pedig egyenletesen eloszlatjuk a túrós keveréket. Visszatoljuk a sütőbe 8-10 percre sülni.
A tetejére a tojáshabot úgy készítjük, hogy félig felverjük a tojásfehérjéket, és ekkor adagoljuk csak hozzá a cukrot óvatosan, fokozatosan. Amikor jó keményre sikerült felverni, akkor áttöltjük habzsákba, aminek segítségével a túró tetejére rácsokat húzunk. Egy másik habzsákba rakjuk a maradék baracklekvárt, és ezzel a rácsok közé nyomunk a lekvárból. A sütőt levesszük 160 fokra, és betoljuk a sütit még 10 percre sülni, hogy a hab enyhén megbarnuljon. Érdemes egy nappal előre elkészíteni, de csak akkor, ha a család meg tudja állni, és nem eszi meg mindet az ünnepi vacsora előtt.
Mi legyen a karácsonyi menü?
- Martha Stewart karácsonyi menüje – könnyű és izgalmas
- Pezsgőben sült fogások: elegáns és egyszerű ünnepi receptek
- Gluténérzékenyek karácsonyi menüje