Banánkenyér 3 változatban, hogy te is megtaláld a kedvencedet!

nlc | 2022. December 11.
Nem sok jobb dolog történhet a túlérett banánnal annál mint, hogy egy puha banánkenyérben kezdjen új életet!

A ráérős karácsonyi reggeleken vagy csendes estéken nagyszerű dolog puha banánkenyeret falatozni. Bár az elkészítése se nem bonyolult, se nem időigényes, szuper benne az, hogy több nap után sem szárad ki – már ha marad belőle ennyi ideig. 

A banánkenyér fenséges süti, ami tökéletes energiaforrás lehet a napkezdéshez, főleg akkor, ha extraként egy kis csokit vagy olajos magvakat keversz bele. Langyosan és hidegen is mennyei, csak rajtad múlik, hogy frissen szeretnéd-e készíteni vagy inkább előre dolgoznál, hogy mindig legyen kéznél egy kis ünnepi nassolnivaló. Hogy biztos megtaláld a kedvencedet, a klasszikus banánkenyér mellett mutatunk egy vegán és egy laktózmentes verziót is, itt pedig a gluténmentes banánkenyér receptjére is lecsaphatsz!

Mielőtt nekilátnál bármelyiknek is, itt egy extra fontos tudnivaló: a banánkenyérbe csak a megbarnult, puha és édes illatú banán való, ha szép, sárga héjú gyümölcsből készíted, nem lesz olyan mennyei a végeredmény, sem az állagát, sem az ízét tekintve!

Klasszikus csokis banánkenyér

Hozzávalók:

Így készül:

  1. Elkeverjük egy tálban a joghurtot és a szódabikarbónát, és 5-6 percre félretesszük. A vajat felolvasztjuk, ügyelve arra, hogy ne forrósodjon fel.
  2. A joghurthoz keverjük a cukrot, a sót, a fahéjat, a tojásokat és a vajat, majd kézi habverővel alaposan összedolgozzuk.
  3. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és robotgéppel simára keverjük.
  4. A banánt meghámozzuk, villával összetörjük és óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, sütőpapírral kibélelünk egy négyszögletes formát, és beleöntjük a banános tésztát.
  6. A tetejére szórjuk a csokidarabokat, egy villával elkeverjük benne, és betoljuk a forró sütőbe.
  7. 50-60 perc alatt készül el, de a biztonság kedvéért tűpróbát végzünk, nehogy nyers maradjon a közepe.
  8. Ha úgy tűnne, hogy túlzottan megpirul sütés közben, a tetejére borítunk egy sütőpapírdarabot. Az elkészült banánkenyeret hagyjuk kihűlni, és azután szépen fel tudjuk szeletelni.

Vegán banánkenyér

Hozzávalók:

Így készül:

  1. Első lépésként a tojás kiváltásához összekeverjük a lenmaglisztet és a vizet, és hogy elérje a megfelelő állagot, hagyjuk pihenni, amíg összeállítjuk a tésztát.
  2. A liszteket átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával, valamint a sóval és az apró vaníliamagokkal.
  3. A sütőt felmelegítjük 180 fokra, a négyzetes sütőformát pedig kibéleljük sütőpapírral.
  4. Egy másik tálban elkeverjük a villával összetört banánt, a növényi tejet, a felolvasztott kókuszzsírt, a cukrot, majd a vízzel elkevert lenmaglisztet. Ha ez utóbbi túl sűrűnek tűnne (nem lenne tojáshoz hasonló az állaga), még 1-2 evőkanál vízzel lazítunk rajta.
  5. Több részletben a nedves hozzávalókhoz keverjük a száraz összetevőket, simára dolgozzuk és a formába töltjük.
    50-60 percig sül, ám mielőtt elzárjuk a sütőt, tanácsos tűpróbát végezni. Ha szépen átsült a közepe is, sütőrácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni.
  6. Lekvárral vagy mogyoróvajjal igazán mennyei, de magában is szuper ízélménnyel szolgál! Ha pedig egy igazán különleges receptre vágysz, az avokádós vegán banánkenyeret neked találták ki.

Laktózmentes banánkenyér

Hozzávalók:

Így készül:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütőformát pedig kibéleljük sütőpapírral.
  2. A banánokat egy tálban villával pürésítjük, majd beledolgozzuk a tojásokat és összekeverjük a tejjel. 
  3. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát átszitáljuk, belekeverjük a fűszereket, a cukrot és a zabpelyhet. 
  4. Formába töltjük, 50-60 percre a sütőbe toljuk és a vége felé szemmel tartjuk, nehogy túlzottan megpiruljon a teteje. Ha kezdene nagyon megpirulni, sütőpapírt borítunk a tetejére.
  5. Tűpróbát végzünk, és ha szépen átsült mindenütt, sütőrácsra borítjuk és hagyjuk kihűlni szeletelés előtt.

Fotó: Getty Images

Exit mobile version