nlc.hu
Gasztro

Nigella banánkenyér receptje

Nigella gluténmentes banánkenyere maga a csokis mámor

Nigella új banánkenyér receptjéről sok minden eszébe jut az embernek, de a „mentesség” és étrendbeli lemondások biztosan nem. Egy 100% Nigella-receptet hoztunk, ami nem mellesleg gluténmentes is!

Az alábbi banánkenyér elsősorban egy mennyei Nigella-recept, és csak másodsorban gluténmentes. Mindannyian ismerjük a kettős mércét, ha valami „mentes” vagy diétás, hajlamosak vagyunk felfelé csalni a megítélésében. Így még ha nem is ízlik annyira, úgy vagyunk vele, hogy de legalább ehetünk édességet, kenyeret, tésztát… Ez esetben maga Nigella is kikötötte, hogy új banánkenyér receptje nemcsak „annak ellenére finom”, hogy búzalisztmentes, hanem teljesen függetlenül mindettől.

Nigella banánkenyere mennyei (Fotó: Getty Images)

Nigella banánkenyere mennyei (Fotó: Getty Images)

Mit ígér Nigella? Folyós csokit, szaftos belsőt, roppanós falatokat.

Nigella kimaxolta a banánkenyér műfaját, nem csak egy szottyos süteményt kapunk, amibe beleturmixoltuk a túlérett banánokat otthon. Hiszen ne feledjük, ebben a finomságban a barnás színű, akár már túl is érett banán az igazi. A joghurt éppen e gyümölcs édes ízét kompenzálja, és ad egy kis frissességet az ízvilágának. A diónak is szerepe van az összhangzattanban, hiszen ropogósságot ad a tésztának, a forrón folyó csokit pedig talán magyaráznunk sem kell…

A gluténmentességről

Köztudott, milyen nehéz jó állagú kenyereket, süteményeket sütni a glutén jótékony hatásai nélkül. Nigella saját bevallása szerint sokat kísérletezett ezzel a recepttel, míg elérte búzaliszt nélkül a kívánt textúrát. A rizsliszt önmagában még nem működik, az őrölt mandula természetes olajtartalmával és hozzáadott olajjal (plusz a joghurttal) lesz az igazi szaftos, belül nedves morzsalékú, ami által önmagában finom is lesz ez, a nap bármely szakában ehető.

Tipp: Ha sokallanánk egyszeri fogyasztásra, mehet a mélyfagyasztóba! Szeletenként csomagolva praktikus fagyasztani, és sütni sem kell, elég csak kiolvasztani. Minőségromlás nélkül éleszthetjük újra!

Hozzávalók 10-12 szelethez

17,5 dkg rizsliszt

10 dkg őrölt mandula

2 teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

¼ teáskanál finom tengeri só

50 dkg nagyon érett vagy túlérett banán (a súly héjával együtt értendő)

2 teáskanál vaníliakivonat

100 g teljes zsírtartalmú görög joghurt (szobahőmérsékleten felhasználva)

2 L-es tojás (szobahőmérsékleten felhasználva)

1,25 dl növényi olaj

125 g nádcukor

10 dkg durvára aprított dió

15 dkg durvára aprított étcsokoládé

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 150-170°C-ra, és béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. Nigella egy 24×12 cm-es tepsit használt. Kivéve természetesen, ha megfelezi a mennyiséget egy 1 lb-os tepsihez.

Egy tálban keverjük össze a rizslisztet, az őrölt mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy nagy tálban, amely elég méretes ahhoz, hogy később az összes hozzávalóval dolgozhassunk benne, alaposan pépesítsük a meghámozott banánokat.

Tegyük hozzá a vaníliát és a görög joghurtot, végül egyenként a tojásokat, utána pedig az olajat és a cukrot.

Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztkeveréket. Kaparjuk le a tál oldalát, hogy minden komponens összeálljon, majd forgassuk bele a masszába az apróra vágott csokoládét és a diót.

Borítsuk a tésztát a kibélelt tortaformába, majd a sütőben 45-55 percig süssük, amíg egy kicsit láthatóan összemegy a mérete a sütés során.

40-45 perc után már tesztelhetjük. Szúrjunk bele egy tűt, és ha az tisztán jön ki a tésztából, csupán néhány nedves morzsa ragad rá, már készen van.

A tepsit egy rácsra helyezzük, és hagyjuk teljesen kihűlni a banánkenyeret, mielőtt kivesszük belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top