Hiába tartanak tőle sokan, mézes tésztát sütni egyáltalán nem ördöngösség, főleg akkor, ha kéznél van egy jól bevált recept. A mézes sütiket övező legnagyobb félelem, hogy az elkészült mű már-már ehetetlenül megkeményedik, és csak több nap után derül ki, hogy megpuhul-e egyáltalán. Neked ettől már nem kell tartanod, mert a puszedli pár óra alatt, a mézeskalács rögtön, a mézes zserbó pedig (a benne lévő krém nedvességtartalmának hála) egy éjszaka alatt garantáltan puha lesz!
Békebeli mézes puszedli
Hozzávalók a tésztához:
- 200 g méz
- 150 g olvasztott vaj
- 500 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 tojás + 2 tojás sárgája
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 citrom vagy narancs reszelt héja
Hozzávalók a mázhoz:
- 2 tojásfehérje
- 100 g porcukor
Így készül:
- A mézet kicsit megmelegítjük, hozzáöntjük az olvasztott vajat és alaposan összedolgozzuk.
- A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket átszitáljuk, belekeverjük a reszelt citrom- vagy narancshéjat, majd hozzáöntjük a vajas mézet.
- Beleütjük a tojásokat és sima tésztát gyúrunk belőle, majd 20 percre hűtőbe tesszük.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztából diónyi gömböket formázunk nedves kézzel.
- Egymás mellé sorakoztatjuk őket, hagyva némi helyet ahhoz, hogy megnőjenek és kissé szétterüljenek.
- Egész gyorsan, 12-14 perc alatt készre sülnek, közben pedig mesés illatot árasztanak.
- A mázhoz a tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, majd fejjel lefele belemártjuk a kihűlt puszedliket.
- Ha a tetején megszáradt a máz, lehet is belőle csipegetni! Cukormáz helyett porcukorba is forgathatjuk.
Illatos és „rögtönpuha” mézeskalács
Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 150 g vaj
- 100 g méz
- 1 tojás
- 150 g cukor
- 1 csipet só
- 2 kiskanál fahéj, 1/2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 2 kiskanál őrölt gyömbér vagy készen kapható mézeskalácsfűszer
Így készül:
- A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, a cukrot, a fűszereket és a kisebb darabokra vágott hideg vajat.
- Rácsorgatjuk a mézet, aztán addig gyúrjuk, míg morzsálódó masszát kapunk. Ekkor jöhet hozzá a tojás, amitől szépen össze fog állni a kezünk alatt, de ha túl lágynak tűnne, szórhatunk hozzá még egy kis lisztet. (A tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, és könnyű belőle gombócot formázni.)
- Folpackba csomagoljuk és 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek.
- Ha letelt a pihenőidő, lisztezett deszkára borítjuk és több részletben 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
- Karácsonyi formákat szaggatunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
- 10-12 perc alatt megsül, s ha kész, ezzel a tökéletes cukormázzal, szeletelt mandulával, dióval díszítjük!
- Ha a fára szeretnénk akasztani, még sütés előtt kilyukasztjuk a szaggatott mézeskalácsot egy szívószállal.
Mézes krémes
Hozzávalók a tésztához:
- 450 g liszt
- 100 g porcukor
- 1 csipet szódabikarbóna
- 3 evőkanál zsír
- 4 evőkanál méz
- 1 tojás
- 5-6 evőkanál tej
Hozzávalók a krémhez:
- 50 ml tej
- 100 g búzadara
- 250 g vaj
- 200 g porcukor
- 1,5 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 250 g baracklekvár
Hozzávalók a csokimázhoz:
- 200 g étcsoki
- 200 g vaj
Így készül:
- A tészta hozzávalóiból félkemény masszát gyúrunk, ha szükségesnek érezzük, kevés tejjel lazítunk rajta.
- Gombócot formázunk belőle és négy egyenlő részre vágjuk (érdemes konyhai mérleggel is leellenőrizni, hogy ne térjenek el jelentősen egymástól.)
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütőlap hátoldalára (nem tévedés!) sütőpapírt terítünk és erre simítjuk egyenként a lisztezett deszkán vékonyra nyújtott tésztát.
- Nagyon rövid idő elég neki a sütőben, kb. 5-6 perc alatt elkészül, vigyázni kell, nehogy megégjen.
- Amíg a lapok kihűlnek, elkészítjük a krémet: a tejet kis lángon melegíteni kezdjük, belekeverjük a búzadarát és a vaníliás cukrot. Sűrű tejbegrízt főzünk belőle és félretesszük hűlni.
- A puha vajat szépen kihabosítjuk a tojások sárgájával és a cukorral, majd kikeverjük a tejbegrízzel. Fontos, hogy ez utóbbi tényleg ne legyen meleg, mert felolvasztja a vajat!
- A süti összeállításához elfelezzük a krémet, az első részt rá is kenjük az első lapra. Ráhelyezzük a második lapot és megkenjük baracklekvárral. Ezután ismét mézes lap, majd krém következik, végül az utolsó tésztalap és annak a tetejére a vízgőz felett megolvasztott csokiból és vajból kevert mázat borítunk.
Fotó: Getty Images