Karácsonyi mézes sütik, ahogy a nagymamák készítik

nlc | 2022. December 13.
A mézes puszedli, a mézeskalács és a mézes zserbó a régi idők karácsonyainak elmaradhatatlan édességei. Felkutattuk a legklasszabb recepteket, így akkor sem fogsz kudarcot vallani, ha eddig még nem volt dolgod ezekkel a sütikkel.

Hiába tartanak tőle sokan, mézes tésztát sütni egyáltalán nem ördöngösség, főleg akkor, ha kéznél van egy jól bevált recept. A mézes sütiket övező legnagyobb félelem, hogy az elkészült mű már-már ehetetlenül megkeményedik, és csak több nap után derül ki, hogy megpuhul-e egyáltalán. Neked ettől már nem kell tartanod, mert a puszedli pár óra alatt, a mézeskalács rögtön, a mézes zserbó pedig (a benne lévő krém nedvességtartalmának hála) egy éjszaka alatt garantáltan puha lesz! 

Békebeli mézes puszedli

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a mázhoz:

Így készül:

  1. A mézet kicsit megmelegítjük, hozzáöntjük az olvasztott vajat és alaposan összedolgozzuk.
  2. A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket átszitáljuk, belekeverjük a reszelt citrom- vagy narancshéjat, majd hozzáöntjük a vajas mézet.
  3. Beleütjük a tojásokat és sima tésztát gyúrunk belőle, majd 20 percre hűtőbe tesszük.
  4. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztából diónyi gömböket formázunk nedves kézzel.
  5. Egymás mellé sorakoztatjuk őket, hagyva némi helyet ahhoz, hogy megnőjenek és kissé szétterüljenek.
  6. Egész gyorsan, 12-14 perc alatt készre sülnek, közben pedig mesés illatot árasztanak.
  7. A mázhoz a tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, majd fejjel lefele belemártjuk a kihűlt puszedliket.
  8. Ha a tetején megszáradt a máz, lehet is belőle csipegetni! Cukormáz helyett porcukorba is forgathatjuk.

Illatos és „rögtönpuha” mézeskalács

Hozzávalók:

Így készül:

  1. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, a cukrot, a fűszereket és a kisebb darabokra vágott hideg vajat.
  2. Rácsorgatjuk a mézet, aztán addig gyúrjuk, míg morzsálódó masszát kapunk. Ekkor jöhet hozzá a tojás, amitől szépen össze fog állni a kezünk alatt, de ha túl lágynak tűnne, szórhatunk hozzá még egy kis lisztet. (A tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától, és könnyű belőle gombócot formázni.)
  3. Folpackba csomagoljuk és 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek.
  4. Ha letelt a pihenőidő, lisztezett deszkára borítjuk és több részletben 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
  5. Karácsonyi formákat szaggatunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
  6. 10-12 perc alatt megsül, s ha kész, ezzel a tökéletes cukormázzal, szeletelt mandulával, dióval díszítjük!
  7. Ha a fára szeretnénk akasztani, még sütés előtt kilyukasztjuk a szaggatott mézeskalácsot egy szívószállal. 

Mézes krémes

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a krémhez:

Hozzávalók a csokimázhoz:

Így készül:

  1. A tészta hozzávalóiból félkemény masszát gyúrunk, ha szükségesnek érezzük, kevés tejjel lazítunk rajta.
  2. Gombócot formázunk belőle és négy egyenlő részre vágjuk (érdemes konyhai mérleggel is leellenőrizni, hogy ne térjenek el jelentősen egymástól.)
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütőlap hátoldalára (nem tévedés!) sütőpapírt terítünk és erre simítjuk egyenként a lisztezett deszkán vékonyra nyújtott tésztát.
  4. Nagyon rövid idő elég neki a sütőben, kb. 5-6 perc alatt elkészül, vigyázni kell, nehogy megégjen.
  5. Amíg a lapok kihűlnek, elkészítjük a krémet: a tejet kis lángon melegíteni kezdjük, belekeverjük a búzadarát és a vaníliás cukrot. Sűrű tejbegrízt főzünk belőle és félretesszük hűlni.
  6. A puha vajat szépen kihabosítjuk a tojások sárgájával és a cukorral, majd kikeverjük a tejbegrízzel. Fontos, hogy ez utóbbi tényleg ne legyen meleg, mert felolvasztja a vajat!
  7. A süti összeállításához elfelezzük a krémet, az első részt rá is kenjük az első lapra. Ráhelyezzük a második lapot és megkenjük baracklekvárral. Ezután ismét mézes lap, majd krém következik, végül az utolsó tésztalap és annak a tetejére a vízgőz felett megolvasztott csokiból és vajból kevert mázat borítunk.

Fotó: Getty Images

Exit mobile version