Mit nézzünk az ünnepekben?

TóCsa | 2011. December 08.
Az év végi mozis toplisták rendre azt bizonyítják, hogy megjön a mozizási kedve a magyarnak a két ünnep között. A választék Brad Pitt dinoszauruszos filmjétől egészen Adam Sandler nővé változásáig terjed.
Mit nézzünk az ünnepekben?

 

Ajándék a pasidnak

Van valami rejtélyes oka annak, hogy a pasik vonzódnak a p*csös viccekhez. Ezért is lehet Adam Sandler még mindig annyira népszerű a körükben. A szilveszter előtt bemutatásra kerülő Jack és Jill legnagyobb poénja az akar lenni, hogy sztárunk egyszerre két szerepet játszik: saját magát és a női ikertestvérét. Hogy borzasztóan hangzik? Az is, de az ember néha a párja kedvéért sok mindent képes elviselni. Ennél ígéretesebb programnak tűnik Tom Cruise visszatérési kísérlete a Mission: Impossible – Fantom protokoll-ban. Cruise még arra is képes volt a siker érdekében, hogy saját maga mászkáljon Dubaj legmagasabb felhőkarcolójának külső üvegén, ami valljuk be, elég frankón néz ki egy óriási IMAX vásznon. A film leginkább abban különbözik majd elődeitől, hogy van humora, és az akciójelenetek (pl. egy üldözés a homokviharban) minden eddiginél bombasztikusabbak.

Romantikázáshoz

Idén egy hollywoodi és egy magyar produkció próbál majd megkönnyeztetni minket. Az egyik ráadásul műfajától szokatlanul 3D-ben teszi mindezt. Az S. O. S. Szerelem! kvázi folytatásaként értelmezhető S. O. S. Love! című moziban ugyan hiába keresnénk Csányi Sándort vagy Fenyő Ivánt, de a hiányukat olyan arcokkal pótolták, mint Árpa Attila vagy Hujber Feri. A társkereső ügynökség nemzetközi kalandjaihoz (egy egymillió dolláros megbízás teljesítése a tét) a nemzetközileg ismert arcok sem hiányoznak. Daryl Hannah és Billy Zane is 3D-ben látható! Aki azonban nem éri be Hollywood nyolcvanas évekbeli arcaival, annak itt van a Szilveszter éjjel, amiben szinte mindenkit összetereltek, aki mostanában sztárnak számít arrafelé. A Valentin-nap című mozi mintájára nincs igazi történet, inkább csak apró történetecskék vannak, és bepillanthatunk abba, hogyan alakul a New York-iak szerelmi élete az év utolsó napján. Kísérőink: Michelle Pfeiffer, Katherine Heigl, Robert De Niro, Zac Efron, Ashton Kutcher, Jessica Biel, Jon Bon Jovi, Sarah Jessica Parker, Halle Berry és sokan mások…

Anyuval/apuval

A „rákos” és a „vígjáték” szavak ritkán hangzanak el egy mondatban, most azonban mégis. A Fifti-fifti alkotói is rákos vígjátékként hirdetik filmjüket, ami elsőre talán kissé idegenül hangzik, de Az élet szép is bizonyította már, hogy bármilyen nehéz helyzetben ott rejtőzik a humor is. A film egy srácról szól, aki fiatalon próbál megküzdeni a ténnyel, hogy rákkal diagnosztizálták. A mű humoros, életszagú, érzelmes és emberi egyszerre, vagyis érdemes rááldozni az időnket. Ha pedig az élet ennél is nagyobb kérdéseire vágyunk, akkor Brad Pitt Cannes-ban Arany Pálmát szerzett filmjét, Az élet fájá-t válasszuk, ami igazán nagyszabású a maga két és fél órás játékidejével. Filozofikus családi krónika egy zsarnokoskodó apáról és az ő családjáról, amit furi módon a földi élet létrejöttének képeivel vezetnek fel.

Gyerekekkel

Van valami rendkívül irritáló az éneklő állatokban, de a gyerekek mégis zabálják őket, így a Táncoló talpak 2-t és az Alvin és a mókusok 3-t csak azoknak ajánljuk, akik szeretnék bedugni egy moziterembe a gyerkőcöket, amíg ők elintézik a bevásárlást a plázában. A herélt mókushangon előadott popslágerek 18 éves kor felett egyenesen életveszélyesnek számítanak. Ha magunk is szeretnénk csatlakozni a kisebbekhez, akkor a Karácsony Artúr vagy a Csizmás, a kandúr jelenthet megoldást. Előbbi azt mutatja be, hogy a Mikulás hogyan ajándékozza meg egyetlen éjszaka alatt a Föld összes gyerekét, míg az utóbbi a Shrekből ismert macsek önálló kalandjaira koncentrál. Mindkét film ötletes és szórakoztató, és a felnőttek számára is értékelhető humorral bír.

Antikarácsonyozóknak

Akadnak embertársaink, akik karácsony előtt már besokallnak a Jingle All the Way ötvenedik meghallgatásától, és ugyan szívesen mennének moziba, de semmi ünnepit nem kívánnak. Nekik egy ufós katasztrófafilmmel készült Hollywood. A legsötétebb órá-ban amerikai fiatalok Moszkvában küzdenek a mindent elsötétítő idegenek ellen. A még mindig jóképű Gerard Butler sem éppen karácsonyi történetben szórakoztat minket, bár az igaz, hogy gyerekeket ment. Az igaz történeten alapuló Géppisztolyos prédikátor-ban árvaházat akar alapítani Afrikában, de ehhez meg kell küzdenie pár csúnyán néző, fegyveres arccal.

Exit mobile version