Ne váljon veszélyessé a karácsony!

Horváth Judit | 2011. December 17.
Már javában folynak a karácsony előtti fogyasztóvédelmi ellenőrzések a piacokon és az áruházakban, a veszélyes árukat azonban csaknem lehetetlen száz százalékban eltüntetni az üzletek polcairól. Nem árt tehát odafigyelni arra, mit is veszel.

Figyelj az égőkre!

Az Európai Unió öt országában elvégzett tavalyi uniós vizsgálat szerint minden harmadik karácsonyfaégő tűz- vagy áramütés-veszélyesnek bizonyult. A magyarországi helyzet még ennél is tragikusabb volt: itt a vizsgált füzérek 95 százalékát minősítették veszélyesnek. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrei épp ezért kiemelt figyelemmel fordulnak a karácsonyi füzérek felé, ezek az áruk mégis időről időre feltűnnek a polcokon. De vajon mit tehetsz, hogy elkerüld őket?

Keresd a biztonságos játékot!

A veszélyes termékek piacának a gyerekjátékok is élenjáró szereplői. Az idén a német Stiftung Warentest vizsgálata jutott arra a következtetésre, hogy még a nagy cégektől származó gyerekjátékok is tartalmaznak káros anyagokat. A betiltott áruk listáján pedig rendszeresen megjelennek a játékszerek, idén például káros ftalátot tartalmazó műanyag gyerekjátékokat vontak ki a piacról (ez az anyag nyál vagy izzadság hatására kioldódhat a játékszerből, és bőrről, nyálkahártyáról felszívódva károsíthatja a szervezetet). Adunk néhány tippet, hogyan gondoskodj a legkisebbek biztonságáról már az üzletben.

Exit mobile version