Ínyenc ajándékok a konyhából

nlc | 2012. November 26.
Ezeket az ajándékokat kevesebb ideig tart megcsinálni, mint végigállni a sort egy plázában. Ráadásul egyediek is. Akkor miért ne csinálnád?
Ajándék a konyhából

Fűszeres forró csokoládé

Hozzávalók 2 adaghoz:
2-3 dkg porcukor
8 dkg csokoládészemcse vagy szépen felaprított étcsokoládé
1,5 dkg cukrozott narancshéjkocka
1-1 evőkanál fűszer ízlés szerint (őrölt fahéj, gyömbérpor, őrölt szegfűszeg)
1 dl tejszín az elkészítéséhez
A cukrot, a narancshéjkockát, a fűszereket, a csokoládét (amelynek kakaótartalma legalább 50%-os legyen) egy szép üvegbe rétegezzük. Igazán finom forró csokoládét készíthetünk belőle, ha felforraljuk a tejszínt egy lábasban, belekeverjük az üveg tartalmát, és megvárjuk, míg teljesen elolvad.

Ez a recept a Nők Lapja Konyhában jelent meg! 

Édes narancsos mustár

Hozzávalók:
10 dkg őrölt mustárliszt (reformboltokban kapható)
10 dkg mozsárban enyhén tört barna mustármag
1 dl fehérborecet (vagy sima ecet 5%-ra hígítva)
1 dl víz
1 kisebb narancs héja
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított tárkony
1 csipet fahéj
1 csipet őrölt szegfűbors
2-3 evőkanál méz
só, bors
1 evőkanál olívaolaj

A narancsos mustár receptjét Vrábel Kriszta Főzd Magad! című könyvében is megtalálod, sok más hasznos recepttel együtt. Itt meg is rendelheted

Keverjük össze a mustárlisztet a tört mustármaggal, öntsük rá a vizet és az ecetet. Fedjük le, tegyük félre áztatni egy éjszakára. Másnap fűszerezzük a többi hozzávalóval, keverjük hozzá az olajat. A krémet szedjük üvegbe, hűtőben tároljuk.

Az őrölve kapható mustárliszt sokat veszít erejéből, ellenben a frissen, mozsárban tört mustármag eszelősen erős. A kétféle erősségű alapanyag azonos mennyiségű keveréke nekem pont ideálisan csípős mustárt eredményez. Bár ehhez is jól jön a fogyasztás közbeni helyes légzéstechnika: tilos levegőt venni az orrunkon. A mustármag illóolaja a hőtől gyorsan párolog. Ha nem szeretnénk nagyon csípős mustárt készíteni, langyos vagy meleg vízzel forrázzuk le a mustárlisztet, így áztassuk. Férfiismerőseinknek pedig készítsük bivalyerősre, szeretni fogják!

Teasütemény a bögre szélére 

Ha egyébként is sütsz mézeskalácsot, akkor nem gond, ha egy jó sablon segítségével sütsz bögredíszítő teasüteményt is. A formát kivágod, majd 180 fokon 4-5 perc alatt aranybarnára sütöd, ha kihűlt, az alkotóelemeket sűrű tojásfehérjekrémmel összeragasztod és díszíted. Már kész is! 

 

 

 

 

Instant süti 

Akármilyen süteményből jó ajándék lehet, ha a száraz hozzávalókat egymásra rétegezve egy üvegbe zárod. Muffint, kekszet, vagy akár zabpelyhes sütit is csinálhatsz. A receptet és az üveg tartalmán kívüli kötelező hozzávalókat írd fel egy lapra, hogy még a legkezdőbb háziasszonyok se hibázzanak a sütigyártásnál. 

 

 

 

Exit mobile version