„Számunkra a szeretet ünnepe az adventi készülődéssel indul. Tavaly már akkorák voltak a csemetéink, hogy megértették, mi az üzenete ennek a csodálatos ünnepnek. Sőt maguk választották ki egy-egy kedvenc játékukat, becsomagoltuk és eljuttattuk a szegény gyermekekhez” – meséli a köztévé arca, aki
több mint négy évet Svédországban élt a családjával, így a gyerekek két kultúra szokásait is ismerik.
„Ott hagyományosan december 13-án ünneplik a Luca-napot, ezzel indul az ünnepi időszak. A svédek ekkor várják a Fény Királynőjét, aki a téli sötétséget később elkergeti. A gyerekek ilyenkor földig érő, fehér ruhába öltöznek, koronát tesznek a fejükre, és énekelve vonulnak végig az utcákon, az iskolákban. Hasonló ez náluk a Mikulás-ünnephez. Itthon is tagjai vagyunk egy kisebb svéd közösségnek, ezért november utolsó hétvégéjén mi is feldíszítjük a lakást a gyerekekkel együtt – mondja Zsuzsa, aki gyerekeivel közösen süti meg a mézeskalácsot. – Nagyon szeretnek sürögni-forogni a konyhában. A lakás díszeinek egy részét is igyekszünk saját magunk készíteni, ezért az előkészületek nálunk korán elkezdődnek. Az ajándékozás inkább jelképes, igyekszünk apró, kedves dolgokkal kedveskedni egymásnak. A gyermekeknek ugyan több ajándék jut, de mindketten kapnak saját kezűleg készült ajándékot is, amit elküldünk az angyalkáknak, hogy ők tegyék a fa alá. Karácsonyi történeteket mesélünk és az ünnep első napján templomba is együtt megyünk el. Elvisszük őket egy-egy karácsonyi koncertre is.”
Svéd fűszeres kalács Hozzávalók: 30 dkg vaj, 1 dl méz, 2-3 evőkanál cukor, 25 dkg búzaliszt, 25 dkg rozsliszt, 1 csomag élesztő, 1 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál csillagánizs, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 db narancs reszelt héja és leve, 2 dl sör, 1 db tojás, 1 evőkanál mandulaforgács, 1 evőkanál kandírozott narancs és citromhéj díszítésre. Elkészítés: |