Svéd fűszeres ünnepi kalács, ahogy a magyar műsorvezető süti

nlc | 2012. December 22.
"A családunkban az egyik legfontosabb nap a karácsony, keresztény szellemben nevelkedtünk, így minden évben ünnepeljük Jézus Krisztus születését" – mondja György-Horváth Zsuzsa, az MTV műsorvezetője, aki családjával évekig élt Svédországban, így az ottani hagyományokat is átvették.

„Számunkra a szeretet ünnepe az adventi készülődéssel indul. Tavaly már akkorák voltak a csemetéink, hogy megértették, mi az üzenete ennek a csodálatos ünnepnek. Sőt maguk választották ki egy-egy kedvenc játékukat, becsomagoltuk és eljuttattuk a szegény gyermekekhez” – meséli a köztévé arca, aki
több mint négy évet Svédországban élt a családjával, így a gyerekek két kultúra szokásait is ismerik.

„Ott hagyományosan december 13-án ünneplik a Luca-napot, ezzel indul az ünnepi időszak. A svédek ekkor várják a Fény Királynőjét, aki a téli sötétséget később elkergeti. A gyerekek ilyenkor földig érő, fehér ruhába öltöznek, koronát tesznek a fejükre, és énekelve vonulnak végig az utcákon, az iskolákban. Hasonló ez náluk a Mikulás-ünnephez. Itthon is tagjai vagyunk egy kisebb svéd közösségnek, ezért november utolsó hétvégéjén mi is feldíszítjük a lakást a gyerekekkel együtt – mondja Zsuzsa, aki gyerekeivel közösen süti meg a mézeskalácsot. – Nagyon szeretnek sürögni-forogni a konyhában. A lakás díszeinek egy részét is igyekszünk saját magunk készíteni, ezért az előkészületek nálunk korán elkezdődnek. Az ajándékozás inkább jelképes, igyekszünk apró, kedves dolgokkal kedveskedni egymásnak. A gyermekeknek ugyan több ajándék jut, de mindketten kapnak saját kezűleg készült ajándékot is, amit elküldünk az angyalkáknak, hogy ők tegyék a fa alá. Karácsonyi történeteket mesélünk és az ünnep első napján templomba is együtt megyünk el. Elvisszük őket egy-egy karácsonyi koncertre is.”

Svéd fűszeres kalács
Hozzávalók:
30 dkg vaj, 1 dl méz, 2-3 evőkanál cukor, 25 dkg búzaliszt, 25 dkg rozsliszt, 1 csomag élesztő, 1 teáskanál őrölt kömény, ½ teáskanál csillagánizs, 1 teáskanál őrölt kardamom, 1 db narancs reszelt héja és leve, 2 dl sör, 1 db tojás, 1 evőkanál mandulaforgács, 1 evőkanál kandírozott narancs és citromhéj díszítésre.

Elkészítés:
Az élesztőt ½ dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, csipetnyi sóval ízesítjük, és robotgéppel folyamatosan kevergetjük. Közben adjuk hozzá az olvasztott vajat, az élesztőt, a narancslevet, a fűszereket, a sört és a tojást. Legalább 5 percig dagasztjuk, majd olajozott tálban meleg helyen hagyjuk megkelni. Ezután újra átgyúrjuk. Hurka formájúra nyújtjuk, majd csigaformában kiolajozott, kilisztezett tortaformába tesszük. Előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd közepes, 160 fokos hőmérsékleten további 40-50 percig. Amikor kivesszük a sütőből, kenjük meg 2 evőkanálnyi mézes vízzel. Díszíthetjük kandírozott narancs- és citromhéjjal.

Exit mobile version