A tésztát érdemes a készítés előtt legalább 3-4 órát pihentetni, de az sem árt, ha a hűtőben éjszakázik, ha ezt kihagyjuk nyúlós, ragadós kinyújthatatlan masszát kapunk.
Emma és a naptár, katt a galériára! |
Hozzávalók:
- 34 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 20 dkg méz
- 2 tojássárgája
- 1 tk szódabikarbóna
- csipet só
- (2 tk fahéj-szerecsendió-szegfűszeg keveréke vagy mézeskalács-fűszer)
A cukormázhoz:
- 1 tojásfehérje
- kb. 25 dkg porcukor (a tojás méretétől függően)
A díszítéshez:
- színes marcipán
- színes cukorgyöngyök
- cukorkák
Az alap tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és 24 egyenlő kockára vágjuk. (A legideálisabb méret, ha 4×4 centis kockákra vágjuk.) A kockákat sütőpapírral fedett tepsire, egymástól 1 cm-es távolságra tesszük, és 200 fokos sütőben 5-7 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét kikeverjük a cukorral, a lényeg az, hogy olyan mázat kapjunk, amivel rajzolni lehet. A cukormázat kis papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, kivágjuk a végét, és először sorban megrajzoljuk a számokat. Ezután hagyjuk száradni, ami kb. 1 óra (fontos, hogy teljesen megszáradjon, nehogy díszítés közben szétkenjük). Ezután marcipánnal, cukorgyönggyel és cukorkákkal tetszés szerint megdíszítjük a kockákat.
Mézeskalácsból sosem elég! Süss hatalmas Mézit!
|