Marcipános aszaltszilva-bonbon fehér csokoládéval
Hozzávalók:
- 50 dkg aszalt szilva
- 30 dkg marcipán
- 30 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
Az aszalt szilvákat megtöltjük a feldarabolt marcipánnal, majd olvasztott fehér csokoládéba mártjuk. Az étcsokoládét megolvasztjuk, majd a bonbonokat megcsíkozzuk vele.
Gránátalmaszirup naranccsal
Hozzávalók:
- 8 gránátalma
- 5 narancs
- 25 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 2 szem csillagánizs
A gránátalmát és a narancsokat félbevágjuk, és egy magas falú edénybe facsarjuk (így nem fröcsög össze mindent). A narancs húsa ne kerüljön bele, ha mégis, szűrjük át. Hozzáadjuk a cukrot, a kikapart vaníliamagokat, magát a felhasított vaníliarudat és a csillagánizst, majd sziruposra főzzük. Kivesszük a fűszereket, szép üvegekbe töltjük, így ajándékozzuk oda. Használhatjuk szörpök, koktélok és keleties ízvilágú ételek ízesítésére. Hűtőben hónapokig eláll.
Marokkói sózott citrom
Hozzávalók:
- 10 kisebb, vékony héjú (bio) citrom
- + 2 citrom, facsarva
- kb. 80 dkg durva tengeri só
A citromokat forró víz alatt alaposan megsikáljuk (akkor is, ha bio). A két végét levágjuk, majd hosszában, kereszt alakban négy cikkre vágjuk. A magokat kiszedjük. Steril üvegek aljára egy réteg sót öntünk. A citromgerezdeket a sórétegre fektetjük. Beborítjuk még egy réteg sóval, ismét citrom, ismét só. A tetejére sóréteg kerüljön. A facsart citromlével meglocsoljuk a „befőttet”. 3-4 hétig hűtőben érleljük, naponta megforgatjuk (fejre állítjuk az üveget, és visszafordítjuk). Felhasználása: a citrom héját használjuk csak, a fehér részt nem (kikaparjuk a fehér részt, a sárgát vékony csíkokra vágva adjuk az ételhez). Arabos ételekbe, salátákba, húsok mellé kínálhatjuk.
Diós-sörös kenyér üvegben
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 7 dkg rozsliszt
- fél teáskanál szárított élesztő
- 2 teáskanál só
- 8 dkg dió, durvára vágva
- 1,5 dl barna sör
A kétféle lisztet, az élesztőt, a sót, a diót rétegezve egy üvegbe töltjük. A sört mellé csomagoljuk. A következő receptet mellékeljük hozzá:
„Az üveg tartalmát gyúrd össze a sörrel és 2 dl langyos vízzel, majd dagaszd ki. Keleszd szobahőmérsékleten 18 órát. Gyúrd át lisztezett felületen. A sütőt melegítsd elő 250 °C-ra. Tedd a megformázott kenyeret egy fedeles kerámiatálba, 30 percig lefedve süsd, majd fedő nélkül még 20 percet.”
Karamellkockák sós mogyoróval
Hozzávalók:
- 45 dkg cukor
- 10 dkg méz
- 6 dkg vaj
- 5 dl tejszín
- 8 dkg sós földimogyoró
A cukrot a mézzel, a vajjal és a tejszínnel egy magas falú lábasba öntjük, majd felforraljuk. Néha megkeverve addig főzzük, míg karamellszínű lesz, besűrűsödik. A mogyorót durvára vágjuk, majd a karamellhez adjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, és csomagoljuk.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!
Még több ajándék a konyhából itt! |