Karácsonyi ajándékok egy óra alatt

nlc | 2013. December 02.
Kenyeret karácsonyra? Miért ne? Egyszerű és könnyen legyártható ajándékok következnek, szigorúan a konyhából.

Marcipános aszaltszilva-bonbon fehér csokoládéval

Hozzávalók:

Az aszalt szilvákat megtöltjük a feldarabolt marcipánnal, majd olvasztott fehér csokoládéba mártjuk. Az étcsokoládét megolvasztjuk, majd a bonbonokat megcsíkozzuk vele.

 

 

 

 

Gránátalmaszirup naranccsal

Hozzávalók:

A gránátalmát és a narancsokat félbevágjuk, és egy magas falú edénybe facsarjuk (így nem fröcsög össze mindent). A narancs húsa ne kerüljön bele, ha mégis, szűrjük át. Hozzáadjuk a cukrot, a kikapart vaníliamagokat, magát a felhasított vaníliarudat és a csillagánizst, majd sziruposra főzzük. Kivesszük a fűszereket, szép üvegekbe töltjük, így ajándékozzuk oda. Használhatjuk szörpök, koktélok és keleties ízvilágú ételek ízesítésére. Hűtőben hónapokig eláll.

 

Marokkói sózott citrom

Hozzávalók:

A citromokat forró víz alatt alaposan megsikáljuk (akkor is, ha bio). A két végét levágjuk, majd hosszában, kereszt alakban négy cikkre vágjuk. A magokat kiszedjük. Steril üvegek aljára egy réteg sót öntünk. A citromgerezdeket a sórétegre fektetjük. Beborítjuk még egy réteg sóval, ismét citrom, ismét só. A tetejére sóréteg kerüljön. A facsart citromlével meglocsoljuk a „befőttet”. 3-4 hétig hűtőben érleljük, naponta megforgatjuk (fejre állítjuk az üveget, és visszafordítjuk). Felhasználása: a citrom héját használjuk csak, a fehér részt nem (kikaparjuk a fehér részt, a sárgát vékony csíkokra vágva adjuk az ételhez). Arabos ételekbe, salátákba, húsok mellé kínálhatjuk.

 

Diós-sörös kenyér üvegben

Hozzávalók:

A kétféle lisztet, az élesztőt, a sót, a diót rétegezve egy üvegbe töltjük. A sört mellé csomagoljuk. A következő receptet mellékeljük hozzá:
„Az üveg tartalmát gyúrd össze a sörrel és 2 dl langyos vízzel, majd dagaszd ki. Keleszd szobahőmérsékleten 18 órát. Gyúrd át lisztezett felületen. A sütőt melegítsd elő 250 °C-ra. Tedd a megformázott kenyeret egy fedeles kerámiatálba, 30 percig lefedve süsd, majd fedő nélkül még 20 percet.”

 

Karamellkockák sós mogyoróval

Hozzávalók:

A cukrot a mézzel, a vajjal és a tejszínnel egy magas falú lábasba öntjük, majd felforraljuk. Néha megkeverve addig főzzük, míg karamellszínű lesz, besűrűsödik. A mogyorót durvára vágjuk, majd a karamellhez adjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, így hagyjuk kihűlni. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük, és csomagoljuk.

 

 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!

Még több ajándék a konyhából itt!


Exit mobile version