A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk.
Részletes leírás
Aki teljesen tanácstalan, hogy mit ajándékozzon idén karácsonykor, vesse be magát a konyhába, és készítse el maga a meglepetést. A házi mézes karamell tuti befutó.
Hozzávalók kb. 60 darabhoz
80 g fenyőmag
450 g cukor
125 g folyékony méz
500 g tejszín
50 g vaj
olaj az alufólia megkenéséhez
Elkészítés
A fenyőmagot egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd egy tányérra tesszük.
A cukrot, mézet, tejszínt és a vajat egy nagyobb lábosba tesszük és felfőzzük. Rendszeres kevergetés mellett, alacsony hőfokon, kb 45 percig besűrítjük. A masszánk barnás és olyan sűrűségű legyen, hogy kezdjen elválni az edény aljától.
Vegyünk ki kb. ½ kávékanálnyit a masszából és tegyük egy kompótos tálkába, amibe előzőleg vizet öntöttünk. Ha a masszából, kellő hűtés után, szilárd golyót tudunk formálni, akkor kész.
Alufóliából gyűrjünk egy erősebb csíkot, minek segítségével kerítsünk el a sütőlemezes egy kb. 15 x 24 cm-es területet. A lemezt és a fóliát kenjük ki alaposan olajjal. Ha a karamell massza kész, akkor keverjük hozzá a fenyőmagot is.
A masszát vigyük át az előkészített sütőlemezre és egyenletesen (1 – 1,5 cm vastagságban) simítsuk el. 5 – 10 percig hagyjuk hűlni.
Nagyon éles, vízbe mártott késsel vágjuk kockákra, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A karamella kockákat válasszuk el a sütőlemeztől, (kiszedés előtt érdemes utána vágni), tegyük dobozba, vagy celofán zacskóba, ám, ajándékként, akár egyenként csomagolhatjuk. 3- 4 hétig is eltartható.