Morzsasüti: a legegyszerűbb karácsonyi desszert

nlc | 2017. November 27.
A morzsasüti igazi bókvadász édesség, mindenki imádja ugyanis a forró gyümölcs és a ropogós kekszréteg duóját, amit ráadásul eszméletlenül egyszerű elkészíteni. A karácsonyi hajrában pedig nincs is ennél jobb hír.

Meggyes-csokis morzsasüti

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • 20 dkg magozott meggy
  • 2 evőkanál darált keksz

A morzsához:

  • 5 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 3,5 dkg vaj vagy margarin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A félig kiengedett meggyet a cukorral, a darált háztartási keksszel és a fahéjjal elkeverjük, majd a tálkák aljába halmozzuk. A morzsához a margarint megolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót, morzsás állagot kapunk. A morzsát a meggy tetejére halmozzuk, és 220 °C fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.

Almás-diós morzsasüti

Hozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 17 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg margarin

Töltelék:

  • 2 ek. cukor
  • csipet fahéj
  • 2-4 dkg (aprított) dió
  • 3-4 db (30 dkg almakocka) alma
  • 1 evőkanál margarin
  • 2 ek. búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A morzsához a lisztet a cukorral és a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tejföllel tésztává gyúrjuk. Egy lapos, lisztezett tányéron a fagyaszóba tesszük, hogy reszelhetővé dermedjen. Ha megdermedt, sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, jól szétszórva, hogy szép világosbarnára sülhessen.

Az almakockákat a sütőmargarinon a cukorral megpároljuk, a dióval és fahéjjal ízesítjük, majd a búzadarát is hozzákeverjük. Tálkákba szórjuk a kisült reszelt tészta felét, ráadagoljuk a párolt almát, majd a maradék tésztával befedjük. Azonnal fogyasztható.

Gesztenyés-szilvás morzsasüti

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 dl tejszín
  • csipet fahéj
  • 2 evőkanál rum
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 40 dkg (nem túl puha, magozott) szilvakompót

Morzsa:

  • 5 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 3,5 dkg margarin
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A gesztenyét a tejszínnel vagy tejjel elkeverjük. A szilvát lecsepegtetjük, a rummal és a fahéjjal elkeverjük. A gesztenyét a sütőforma aljára nyomkodjuk, majd ráhalmozzuk a szilvát. A lisztet a cukorral és a fahéjjal elegyítjük, majd az olvasztott sütőmargarinnal lazán elkeverjük, hogy morzsát kapjunk. A morzsát a szilva tetejére halmozzuk, majd 210 °C fokos sütőben összesütjük, amíg a morzsa kissé barnulni kezd.

Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés
Exit mobile version