Örvendeztesd meg a családtagjaidat, vendégeidet varázslatos ünnepi koktélokkal! Válassz innen receptet, készítsd el, majd koccintsatok vele a fa alatt!
Gyömbéres-áfonyás koktél
Hozzávalók (2 személyre):
- 2 dl áfonyalé
- 2 dl gyömbérszörp
- fél lime citrom leve + 2 szelet a díszítéshez
- 4 kávéskanál szirup egy gyömbérkonzervből
Az összes hozzávalót keverjük össze alaposan, majd öntsük ki egy-egy pohárba jégágyra. Díszítsük lime-szelettel.
Birsbellini
Hozzávalók (6 személyre):
- 1 üveg (750 ml) prosecco
- 120 gr főtt birsalma
- 120 ml főzőlé
A püréhez turmixoljuk simára a birsalmát és a főzővizet. Öntsünk 40 g pürét egy-egy pohárba, adjunk hozzá kevés proseccót, és keverjük össze. Lassan öntsük hozzá a maradék proseccót, hogy jobban összekeveredjenek az ízek, és hogy buborékos maradjon a koktélunk.
Mézeskalácskoktél
Hozzávalók (4 pohárhoz):
- 1,2 dl vodka
- 1,2 dl ír krémlikőr
- 0,6 dl kávélikőr
- 0,6 dl mézeskalácsszirup
- 2 gombóc vaníliafagyi
- tejszín és mézeskalács a díszítéshez
Rázzuk össze a vodkát, a krémlikőrt, a kávélikőrt, a szirupot és a fagyit egy jéggel teli shakerben. Törjünk össze néhány szem mézeskalácsot apró morzsákká. „Krusztázzuk” körbe a martinis pohár szélét: mártsuk először a likőrbe, majd a mézeskalácsmorzsába. Végül töltsük bele az italt, és díszítsük tejszínhabbal és egy darab mézeskaláccsal.
Vérnarancsos shrub
Hozzávalók (4 személyre):
- 150 g áfonya
- 1 db citrom héja
- 1 db vérnarancs héja
- 200 ml vérnarancslé
- 125 ml méz
- 150 ml almaecet
- 35 ml száraz Martini
- 35 ml gin
- szóda/ásványvíz
Törjük össze az áfonyát, majd tegyük üvegkancsóba. Adjuk hozzá a citrom- és a narancshéjat is, majd a narancslevet, a mézet és az ecetet, majd keverjük, amíg a méz felolvad, az áfonya pedig lédússá nem válik. Fedjük le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. A koktélhoz öntsük hozzá a Martinit és a gint, adjunk hozzá jeget és szódát, majd keverjük össze.
Candy Cane
Hozzávalók
- 6 cl epervodka
- kb. 16 csepp fehér mentalikőr
- 7,5 cl áfonyalé
- cukornyalóka a díszítéshez
Rázzuk jól össze shakerben a vodkát, a mentalikőrt és az áfonyalevet jéggel, szűrjük át, és öntsük koktélpohárba, melyet korábban „krusztáztunk”, azaz a szélét piros ételfestékkel színezett, cukros keverékbe mártottuk. A pohár szélére díszítésképpen cukornyalókát helyezzünk.