Tegyél idén birsalma chutney-t a fa alá! Ez a pikáns, fűszeres lekvár – amely sült húsok mellé kiváló – tökéletes karácsonyi ajándéknak is beillik.
Hozzávalók 5-6 üveghez:
- 3 lila hagyma
- 1 kg birsalma
- 4 evőkanál cukor
- 1-2 evőkanál mustármag
- 3 dl száraz fehérbor
- 1 dl almaecet
- 1 csilipaprika, só
Elkészítés
- A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A birsalmákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, majd apró kockákra daraboljuk. A cukrot egy edényben karamellizáljuk.
- A birsalmakockákat, a hagymát és a mustármagot hozzáadjuk, a fehérborral és az almaecettel felöntjük. Felforraljuk, majd lassú tűzön, kb. 40 perc alatt besűrítjük.
- A csilit megmossuk, felvágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd felaprítjuk, a chutney-t sóval és csilivel bátran tovább fűszerezzük.
- A chutney-t forró vízben kiöblített, jó zárható üvegekbe töltjük. Hűtőszekrényben kb. 2 hétig eltartható.
Kiemelt kép: iStock