Karácsonyi menü vegáknak

Ízbolygó | 2013. November 14.
Annak sem kell lemondania az ünnepi menüről, aki nem eszik húst. Van élet a rántott sajton túl is.

Gesztenyés birsleves

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • 30 dkg gesztenye
  • 3 db birsalma
Kategórialeves
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olívaolajon megfonnyasztjuk. A birseket megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk és a hagymához adjuk a gesztenyével együtt. Átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 l zöldséglével vagy vízzel, és addig főzzük, míg a gesztenye meg nem puhul. Ekkor leturmixoljuk. Fél citrom levével savanyítjuk, sózzuk, borsozzuk, szegfűszeggel ízesítjük, majd a sűrűségét beállítjuk.

Édesköményes-cukkinis gerslirizottó citrommal

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 1 db édeskömény
  • 2 db salátacukkini
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db citrom leve
  • 5 evőkanál (növényi) tejszín
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg árpagyöngy
Kategóriavacsora
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A gerslit megmossuk, és háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük. A hagymát megpucoljuk és csíkokra vágjuk. Serpenyőt hevítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát és megfonnyasztjuk. A cukkiniket megmossuk, végeiket levágjuk, majd almareszelőn lereszeljük  és a megfonnyadt hagymához adjuk. Az édeskömény tönkjét kivágjuk, majd felcsíkozzuk és a cukkinivel megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt, a citrom reszelt héját és levét, majd a végén összekeverjük a gerslivel.

Gránátalmás sültcékla-saláta mandulával

Hozzávalók:

  • 4 teáskanál só
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 4 db cékla
  • 2 db gránátalma
  • 1 csomag salátamix
  • 10 dkg mandulatüske
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

 

A céklákat megmossuk, majd akkora alufólia-darabokat tépünk, amelybe be tudjuk csomagolni őket. A fólia közepére ültetjük a céklákat, majd öntünk rá egy evőkanál olívaolajat, 1 teáskanál sót, majd bebugyoláljuk a céklát. 200 fokos sütőben 50-60 percig sütjük, míg a villát könnyedén bele nem tudjuk szúrni céklába. Kihűtjük.

Eldobható konyhai kesztyűt húzunk, és a céklákat megpucoljuk és felkockázzuk. A salátalevelekkel összekeverjük, majd rászórjuk a gránátalma magjait és a mandulatüskéket, amit előzőleg száraz serpenyőben kicsit megpirítottunk. Az olívaolajat és a balzsamecetet összekeverjük (botmixerrel habosíthatjuk is) és a salátára öntjük.

Exit mobile version