Gesztenyés birsleves
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1,5 l zöldség alaplé
- kevés őrölt szegfűszeg
- 30 dkg gesztenye
- 3 db birsalma
Elkészítés
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd az olívaolajon megfonnyasztjuk. A birseket megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk és a hagymához adjuk a gesztenyével együtt. Átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 l zöldséglével vagy vízzel, és addig főzzük, míg a gesztenye meg nem puhul. Ekkor leturmixoljuk. Fél citrom levével savanyítjuk, sózzuk, borsozzuk, szegfűszeggel ízesítjük, majd a sűrűségét beállítjuk.
Édesköményes-cukkinis gerslirizottó citrommal
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 db édeskömény
- 2 db salátacukkini
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db citrom leve
- 5 evőkanál (növényi) tejszín
- ízlés szerint őrölt bors
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg árpagyöngy
Elkészítés
A gerslit megmossuk, és háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük. A hagymát megpucoljuk és csíkokra vágjuk. Serpenyőt hevítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát és megfonnyasztjuk. A cukkiniket megmossuk, végeiket levágjuk, majd almareszelőn lereszeljük és a megfonnyadt hagymához adjuk. Az édeskömény tönkjét kivágjuk, majd felcsíkozzuk és a cukkinivel megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt, a citrom reszelt héját és levét, majd a végén összekeverjük a gerslivel.
Gránátalmás sültcékla-saláta mandulával
Hozzávalók:
- 4 teáskanál só
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál balzsamecet
- 4 db cékla
- 2 db gránátalma
- 1 csomag salátamix
- 10 dkg mandulatüske
Elkészítés
A céklákat megmossuk, majd akkora alufólia-darabokat tépünk, amelybe be tudjuk csomagolni őket. A fólia közepére ültetjük a céklákat, majd öntünk rá egy evőkanál olívaolajat, 1 teáskanál sót, majd bebugyoláljuk a céklát. 200 fokos sütőben 50-60 percig sütjük, míg a villát könnyedén bele nem tudjuk szúrni céklába. Kihűtjük.
Eldobható konyhai kesztyűt húzunk, és a céklákat megpucoljuk és felkockázzuk. A salátalevelekkel összekeverjük, majd rászórjuk a gránátalma magjait és a mandulatüskéket, amit előzőleg száraz serpenyőben kicsit megpirítottunk. Az olívaolajat és a balzsamecetet összekeverjük (botmixerrel habosíthatjuk is) és a salátára öntjük.