Karácsonyi levesek a halászlén túl

K.G. | 2014. December 11.
A karácsonyi menüben a leves általában halászlé, pedig ennél jóval többféle ünnepi leves áll rendelkezésünkre.

A mi házunk táján jellemzően halászlé van, leginkább azért, mert egy bajai férfivel együtt élni már csak ezt jelenti: pár hetente és minden ünnepnapon halak kezdenek úszkálni észrevétlenül a kádban, amikből ebédre halászlé kerül az asztalra. Ezért én például sosem gondolkodtam el azon, hogy milyen más lehetőségem van a karácsonyi levesek terén, de a cafeblog bloggerei felnyitották a szememet.

Kezdve Csak a Puffinnal, aki rögtön a hideg narancslevessel nyűgözött le, mert bár a gyümölcsleveseket szoktam szeretni, de narancsból még sosem próbáltam ki. Az Időtetrisz bloggere ezt még megfejelte azzal, hogy a narancsot gesztenyekrémleveshez adta, a Pálmafaprojekt pedig még tovább fokozta mindezt a fehérboros gesztenyekrémlevessel, amihez aszalt gyümölcsöket is adagolt.

Hideg narancsleves

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

A számomra ismeretlen ünnepi levesek között bukkant fel szintén Időtetrisznél az almaleves. Krisztina konyhájánál és a Vacsi nálam blogon pedig megismerkedtem a borlevessel, amit mindenképp ki fogok próbálni.

A halászleveket helyettesítő halászlevek még a fentieknél is izgalmasabban hangoznak. A ChezSandra blog mindig meglep minket mindenmentes ételekkel, most sem kell csalódnunk, a halleves egy új fajtáját, a chowdert mutatja mint ünnepi fogást.

Chowder

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

A Tarka Bárka halas tematikájához híven eláraszt a halászlé alternatíváival. A mediterrán halleves csupa egzotikus hozzávalóból áll, amit nem feltétlenül könnyű beszerezni – én például ördöghalfejet még sosem láttam a Lehel téri piacon –, viszont annál ínycsiklandóbb a róla készült kép. 

Mivel a blogger olasz recepteket oszt meg velünk, természetesen nincs mit csodálkozni azon, hogy zömmel nem pontyból és harcsából készülnek az ételek. A zöldségleves sárgarépás garnélával töltött csillagraviolival sem arról szól, hogy a sarki boltban bevásárolhatnánk hozzá, cserébe még macerás is a házi ravioli miatt, de ahogy olvassuk a beszámolót, minden fáradozást megér a végeredmény. 

Szerencsénkre azonban a Világ hallevesei sorozat részeként találunk olyan, kifejezetten magyar tavakból származó halakkal főzött leveseket is, mint a töltöttcsuka-leves. 

Töltöttcsuka-leves

Hozzávalók:

A recept folytatásáért kattints ide.

Nem maradhat ki az ünnepi levesek közül a húsleves sem, mert az bármilyen ünnepre tökéletes. Készíthetjük zöldborsóval, mint a Zsuzsi finomságai bloggere, vagy örökuszálylevesnek, mint A tetovált konyháján készült, de lehet fácánból, mint a Vacsi nálam blogon. Akárhogy is főzzük, a húsleves már csak húsleves marad, vasárnapra, ünnepnapra, karácsonyra.

Exit mobile version