A mi házunk táján jellemzően halászlé van, leginkább azért, mert egy bajai férfivel együtt élni már csak ezt jelenti: pár hetente és minden ünnepnapon halak kezdenek úszkálni észrevétlenül a kádban, amikből ebédre halászlé kerül az asztalra. Ezért én például sosem gondolkodtam el azon, hogy milyen más lehetőségem van a karácsonyi levesek terén, de a cafeblog bloggerei felnyitották a szememet.
Kezdve Csak a Puffinnal, aki rögtön a hideg narancslevessel nyűgözött le, mert bár a gyümölcsleveseket szoktam szeretni, de narancsból még sosem próbáltam ki. Az Időtetrisz bloggere ezt még megfejelte azzal, hogy a narancsot gesztenyekrémleveshez adta, a Pálmafaprojekt pedig még tovább fokozta mindezt a fehérboros gesztenyekrémlevessel, amihez aszalt gyümölcsöket is adagolt.
Hozzávalók:
- 1 l narancslé
- 6-7 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek. citromlé
- csipet fahéj
- 2 dl tejszín
- 1 tojássárgája
- 1 ek. liszt
A recept folytatásáért kattints ide.
A számomra ismeretlen ünnepi levesek között bukkant fel szintén Időtetrisznél az almaleves. Krisztina konyhájánál és a Vacsi nálam blogon pedig megismerkedtem a borlevessel, amit mindenképp ki fogok próbálni.
A halászleveket helyettesítő halászlevek még a fentieknél is izgalmasabban hangoznak. A ChezSandra blog mindig meglep minket mindenmentes ételekkel, most sem kell csalódnunk, a halleves egy új fajtáját, a chowdert mutatja mint ünnepi fogást.
Hozzávalók:
- 60 g szardella
- 2 ek. olívaolaj
- 1 vékony szál póréhagyma
- 2 ek. kukoricakeményítő
- 600 ml halalaplé
- 750 ml növényi tej
- 200 ml növényi tejszín
- 400 g burgonya
- 500 g hal vegyesen
- 150 g füstölt tőkehal
- petrezselyem
- 250 g rák
- 1 ek. snidling
- 1 kk. őrölt szerecsendió
- 1 duci gerezd fokhagyma
- só, bors
A recept folytatásáért kattints ide.
A Tarka Bárka halas tematikájához híven eláraszt a halászlé alternatíváival. A mediterrán halleves csupa egzotikus hozzávalóból áll, amit nem feltétlenül könnyű beszerezni – én például ördöghalfejet még sosem láttam a Lehel téri piacon –, viszont annál ínycsiklandóbb a róla készült kép.
Mivel a blogger olasz recepteket oszt meg velünk, természetesen nincs mit csodálkozni azon, hogy zömmel nem pontyból és harcsából készülnek az ételek. A zöldségleves sárgarépás garnélával töltött csillagraviolival sem arról szól, hogy a sarki boltban bevásárolhatnánk hozzá, cserébe még macerás is a házi ravioli miatt, de ahogy olvassuk a beszámolót, minden fáradozást megér a végeredmény.
Szerencsénkre azonban a Világ hallevesei sorozat részeként találunk olyan, kifejezetten magyar tavakból származó halakkal főzött leveseket is, mint a töltöttcsuka-leves.
Hozzávalók:
- 4 egykilós csuka
- 4 zsömle
- 4 tojás
- 1,5 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- egy nagy csokor petrezselyemzöld
- 3 ek. liszt
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 1 ek. sertészsír
- 1 púpozott tk. házi őrölt pirospaprika
- 2 citrom
- 1 cecei paprika
- 5 babérlevél
- 500 ml tejföl
- 2 tk. szárított majoránna
- só, frissen őrölt fekete bors
A recept folytatásáért kattints ide.
Nem maradhat ki az ünnepi levesek közül a húsleves sem, mert az bármilyen ünnepre tökéletes. Készíthetjük zöldborsóval, mint a Zsuzsi finomságai bloggere, vagy örökuszálylevesnek, mint A tetovált konyháján készült, de lehet fácánból, mint a Vacsi nálam blogon. Akárhogy is főzzük, a húsleves már csak húsleves marad, vasárnapra, ünnepnapra, karácsonyra.