Már tudjuk, mit esznek idén a vendégeid! 5 isteni karácsonyi vendégváró falat

nlc | 2016. November 26.
A karácsonyi vendégváró falatoknak minden évben helyük van az ünnepi asztalon, jönnek-mennek a rokonok, barátok, érdemes néhány sós és édes falatkával készülni. Hoztunk is 5 isteni receptet, amivel te is bővítheted idén a választékot.

Az ünnepi menü és a karácsonyi sütik alapos megtervezése mellett érdemes a vendégváró falatokra is gondolni. Egyszerűbb receptet is hoztunk, hogy akkor se ess kétségbe, ha váratlan vendégek toppannak be, és bonyolultabb vendégváró falatokat is mutatunk, ha bőven van időd bíbelődni a különleges falatkákkal.

Kanapé házi májkrémmel és lilahagyma-lekvárral

Hozzávalók:

A májkrémhez:

A lilahagyma-lekvárhoz:

1. A májat megtisztítjuk, megmossuk, és félretesszük. Apróra vágjuk a hagymát, a bacont felkockázzuk, majd egy serpenyőben zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pároljuk.

2. Hozzáadjuk a májat, és sütjük 10-12 percig, vigyázva, hogy a máj ne keményedjen meg. Ha kész, levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.

3. Turmixgépbe kanalazzuk a hagymás-szalonnás májat, hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt és a fűszereket és egyneműre pépesítjük.

4. A lilahagymát felkarikázzuk, és kevés olajon fedő alatt kb. 25 percig pároljuk. Közben enyhén sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a vörösborecetet,összeforgatjuk, és még további 5-10 percig főzzük. 

5. A baguette-et felkarikázzuk, megpirítjuk, megkenjük a májkrémmel és a lilahagyma-lekvárral tálaljuk.

Sajtos-gombás minilepények

Hozzávalók:

1. A kiolvasztott leveles tésztát kiterítjük, és kis téglalapokra vágjuk. 

2. A krémsajthoz hozzáadjuk a reszelt gouda sajtot, enyhén sózzuk-borsozzuk, és alaposan összekeverjük.

3. A gombát megtisztítjuk, és felszeleteljük. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, illatosra pirítjuk a felszeletelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a gombát, és kb. 10 percig pirítjuk.

4. A levelestészta-lapokat megkenjük a sajtos krémmel, és ráterítünk 2-3 szelet gombát. A széleket felhajtjuk, a peremét lekenjük tojással, és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Petrezselyemlevélkékkel díszítve tálaljuk.

Mini zöldséges tortilla feta sajttal

Hozzávalók:

1. Az uborkát felkockázzuk, a paprikát és az olívát felszeleteljük. A salátához hozzáadjuk az olívát, paprikát, és az uborkát, összeforgatjuk, sózzuk-borsozzuk és kevés olívaolajjal locsoljuk meg. 

2. Felkockázzuk a fetát, és összeforgatjuk a salátával.

3. A tortillalapokat félbevágjuk, és serpenyőben pár perc alatt megsütjük. Tölcsért formázunk a lapokból, és megtöltjük a salátával. Kis poharakba állítjuk, vagy papírba tekerjük és tálcára fektetjük a salátás tortillatölcséreket.

Kecskesajtos-fügés crostini

Hozzávalók:

1. A kecskesajtot villával szétnyomkodjuk, és összekeverjük a krémsajttal. 

2. A baguette-et és a fügét felszeleteljük.

3. A baguette-szeleteket megpirítjuk, megkenjük a kecskesajtos krémmel, fügeszeleteket helyezünk rájuk, és pár cseppnyi balzsamecetet csorgatunk rá. Durvára vágott dióval megszórva tálaljuk.

Spenótos-lazacos tekercs

Hozzávalók:

A töltelékhez:

1. A spenótot kevés olajon megfonnyasztjuk, majd ha már kihűlt, kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen. Robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, bátran sózzuk-borsozzuk, és krémesre turmixoljuk.

2. A tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a spenótos keverékkel. 

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a masszát, és 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben egy másik sütőpapírt előkészítünk, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és még melegen ráhelyezzük a spenótos tésztát. 

4. A töltelékhez a krémsajtot összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, és kaporral fűszerezzük.

5. A tölteléket elkenjük a kihűlt spenótos tésztán, ráterítjük a lazacszeleteket, és szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük, majd vékony szeletekre vágjuk, és fogpiszkálóra szúrva tálaljuk.

 

Exit mobile version