Szegfűszeges, mézes mázas sonka – ünnepi receptek Gordon Ramsaytől

nlc | 2016. December 08.
Nem múlhat el a karácsony Gordon Ramsay ünnepi receptjei nélkül, csalódni pedig idén sem fogunk. Három nagyon extra, de egyszerű receptet hoztunk el tőle.

Kapribogyós fésűkagyló

Kapribogyós kagyló és likőrboros krémdesszert - ünnepi receptek Gordon Ramsaytől

Hozzávalók

Hozzávalók a vinaigrette mártáshoz

Elkészítés

1. Főzzük puhára a burgonyákat, hámozzuk meg, majd vágjuk 5 mm-es szeletekre! Tegyük félre!

2. A vinaigrette mártáshoz tegyük a kapribogyót, a mazsolát, az olajbogyót és a 100 ml vizet egy tálba, lassú tűzön forraljuk fel, majd tegyük az aprítóba, adjuk hozzá a balzsamecetet, az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk és dolgozzuk jól össze!

3. Egy kevéske olajat forrósítsunk fel egy serpenyőben, pirítsuk meg benne a krumplikarikákat 2-2- percig mindkét oldalán, sózzuk, borsozzuk. Ha ropogós és aranybarna lesz, tegyük félre, tartsuk melegen!

4. Újra forrósítsunk fel egy adag olívaolajat, óvatosan helyezzük bele a kagylókat, pirítsuk át mindkét oldalon úgy, hogy aranybarna legyen. Egy előmelegített tányérra szedjük ki!

5. A tányérra tegyünk egy-egy marék salátát, finoman locsoljuk meg olíva olajjal, facsarjunk rá citromot, sózzuk, borsozzuk. Helyezzük rá a krumplit és a kagylókat, és locsoljuk meg a mártással!

Szegfűszeges, mézes mázas sonka

Hozzávalók

Hozzávalók a mázhoz

Elkészítés

1. Tegyük a sonkát egy nagy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje! Tegyük mellé a répákat, a póréhagymát, a vöröshagymát, a borsot, a koriandert, a fahéjat és a babérleveleket! Forraljuk fel, majd lassú lángon főzzük 3 órán keresztül! A közben keletkező habot kanalazzuk le róla! Ha a sonka megfőtt, vegyük ki a főzővízből, és hagyjuk kicsit kihűlni! (Tipp: a levest szűrjük le és fagyasszuk le, alaplének kiváló).

2. A máz elkészítéséhez egy tálban keverjük össze a cukrot, a likőrbort, a balzsamecetet és a mézet, és lassú tűzön melegítve dolgozzuk össze! Forraljuk fel, majd egyből tegyük takarékra a gázt és addig főzzük (kb. 3 perc), amíg egy sötét szirupot nem kapunk. A mázat ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert könnyen felforrhat.

3. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra (gáz: 5. fokozat). Egy éles kés segítségével húzzuk le a bőrét úgy, hogy kevéske zsírréteg megmaradjon. Ezt a zsírréteget vagdossuk be rácsos mintára úgy, hogy a húst ne vágjuk be. A rácspontoknál szúrjunk a húsba egy-egy szegfűszeget!

4. Helyezzük a sonkát egy jénaiba, a máz felét öntsük rá, kenjük be vele a húst, és tegyük be 15 percre a sütőbe! Vegyük ki, öntsük rá a maradék mázat, és süssük további 25 percen keresztül! A hús akkor van készen, ha a máz mindenütt ropogós aranybarna.

5. Vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk pihenni 15 percig!

Likőrboros pohárkrém

Hozzávalók a likőrboros zseléhez

Hozzávalók a krémhez

Elkészítés

1. A likőrboros zselatin elkészítéséhez a lapzselatint áztassuk be és tegyük félre! A likőrbort és a cukrot egy lábasban keverjük össze, majd lassú tűzön melegítsük fel, de forrás előtt vegyük le a tűzről! A lapzselatint vegyük ki a vízből, tegyük bele a likőrboros szirupba, és addig kevergessük, amíg fel nem oldódik. A zselatint öntsük egy lapos edénybe, hagyjuk kihűlni, fedjük le, és pár órára tegyük a hűtőbe!

2. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, a narancshéjjal! Kanalazzunk hozzá 5 evőkanál likőrbort, és keverjük hozzá a kandírozott gyümölcsöket!

3. Egy másik edényben verjük fel a tejszínt, majd keverjük hozzá a mascarponéhoz!

4. A kuglófot vágjuk fel kisebb kockákra, és tegyük egy tálba. Öntözzük meg likőrborral!

5. Vegyük elő a likőrboros zselatint, vágjuk kisebb kockára!

6. Vegyük elő a poharakat, amikben tálalni akarjuk a desszertet! Tegyünk egy sor kuglófot a pohár aljára, majd szórjuk meg egy marék zselatinkockával! Erre kanalazzunk rá egy réteget a mascarpone masszánkból, majd jöhet egy újabb réteg kuglóf és zselatin – végül egy utolsó réteg mascarpone.

7. Szórjuk meg csokireszelékkel, és tegyük hűtőbe!

Még több ünnepi menü az NLCafén!

Exit mobile version