Pezsgőben sült húst már sütöttünk, és hallottunk már finom pezsgős levesekről is, így ideje rátérnünk a desszertre is. A pezsgős kuglóf elegáns zárása lehet az ünnepi vacsorának, a pezsgős gumicukor pedig egy igazi kis kuriózum, arra kell csak vigyázni, hogy a gyerekek ne találjanak rá.
Pezsgős kuglóf
Hozzávalók:
- 22 dkg puha vaj
- 30 dkg cukor
- 5 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- fél tk. szódabikarbóna
- fél tk. sütőpor
- 37 dkg liszt
- csipetnyi só
- 2,5 dl Törley pezsgő
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk-kilisztezünk egy kuglóf-sütőformát.
2. Összeforgatjuk a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és sóval. Kikeverjük a vajat a cukrokkal, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét és a tojásokat is. Az így kapott masszához hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, összekeverjük, beleöntjük a pezsgőt, és elkeverjük.
3. A tésztát az előkészített formába öntjük, majd sütőbe toljuk, és kb. 50-55 percig sütjük. Ha pirul a teteje, teríthetünk rá egy alufóliát. Tűpróbával teszteljük, ha kész, megvárjuk, míg kihűl, és kifordítjuk a formából.
Pezsgős gumicukor házilag
Hozzávalók:
- 7,5 dl száraz pezsgő (Törley)
- 20 dkg cukor
- 2 ek. zselatin (por)
- 60 ml forró víz
1. A pezsgőt és a cukrot egy lábasba öntjük, és közepes lángon, kevergetve főzzük néhány percig, míg a cukor teljesen elolvad.
2. A zselatint feloldjuk a forró vízben, és a pezsgőhöz adjuk. Összekeverjük, és kis formákba adagoljuk. Hűtőbe tesszük minimum egy éjszakára, majd a formából kipattintjuk, és kész is a korhatáros gumicukorka.