Pezsgős kuglóf és korhatáros gumicukor – a pezsgő, mint alapanyag

nlc | 2016. December 15.
Szilveszter pezsgő nélkül? Soha. És ha rajtunk múlik, akkor már a karácsony sem telik el pezsgő nélkül, hoztunk ugyanis két olyan édességet, amivel biztos, hogy nem érdemes megvárni az év utolsó napját.

Pezsgőben sült húst már sütöttünk, és hallottunk már finom pezsgős levesekről is, így ideje rátérnünk a desszertre is. A pezsgős kuglóf elegáns zárása lehet az ünnepi vacsorának, a pezsgős gumicukor pedig egy igazi kis kuriózum, arra kell csak vigyázni, hogy a gyerekek ne találjanak rá.  

Pezsgős kuglóf

Hozzávalók:

1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk-kilisztezünk egy kuglóf-sütőformát. 

2. Összeforgatjuk a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával és sóval. Kikeverjük a vajat a cukrokkal, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét és a tojásokat is. Az így kapott masszához hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, összekeverjük, beleöntjük a pezsgőt, és elkeverjük.

3. A tésztát az előkészített formába öntjük, majd sütőbe toljuk, és kb. 50-55 percig sütjük. Ha pirul a teteje, teríthetünk rá egy alufóliát. Tűpróbával teszteljük, ha kész, megvárjuk, míg kihűl, és kifordítjuk a formából.

Pezsgős gumicukor házilag

Hozzávalók:

1. A pezsgőt és a cukrot egy lábasba öntjük, és közepes lángon, kevergetve főzzük néhány percig, míg a cukor teljesen elolvad.

2. A zselatint feloldjuk a forró vízben, és a pezsgőhöz adjuk. Összekeverjük, és kis formákba adagoljuk. Hűtőbe tesszük minimum egy éjszakára, majd a formából kipattintjuk, és kész is a korhatáros gumicukorka.

 

 

Exit mobile version