Gesztenyekrémleves és fenyőmagos körte: gluténmentes karácsonyi menü

nlc | 2019. December 02.
Ezt a gluténmentes ünnepi menüt még azok is szeretni fogják, akik egyébként nem gluténérzékenyek. Újítsatok idén, ezzel a menüvel érdemes!

Minden évben eljön ez a pillanat, amikor össze akarjuk állítani az ünnepi menüt, majd megtorpanunk egy picit, mert rájövünk, hogy sok minden, amit korábban szerettünk, most nem jöhet szóba a glutén miatt. Szerencsére rengeteg olyan különleges étel van, amit a gluténérzékenyek is ehetnek, így a gluténmentes ünnepi menü összeállítása ma már nem is olyan bonyolult. Mi idén ezekkel a receptekkel készülünk. 

Körte roqueforttal

Hozzávalók:

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, és magházukat eltávolítjuk. Sütőtálba tesszük őket vágott felükkel felfelé, és a magház helyére szétmorzsolt roquefort sajtot teszünk. Megszórjuk fenyőmaggal, aláöntjük a bort, és alufóliával fedjük le a tálat. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

A bacont felkockázzuk, és egy serpenyőben közepes lángon lepirítjuk, félidőben hozzáadjuk a felaprított hagymát is. A répát is felkockázzuk, és a hagymás-baconös keverékhez adjuk a gesztenyével együtt. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével. Közepes lángon puhára főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Botmixerrel turmixoljuk.

Egészben sült csirke

Hozzávalók:

A csirkét alaposan megmossuk, és papírtörlővel megszárítgatjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és a szintén félbevágott citrommal együtt a csirke belsejébe tömjük. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a sót és a borsot, majd alaposan bekenjük, bemasszírozzuk vele a csirkét (minden oldalát). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (légkeverésen, ha van), és egy mélyebb sütőtálba helyezzük a csirkét. Sütőbe toljuk 80-90 percre úgy, hogy a melle legyen lefele, és 20 percenként megforgatjuk, hogy mindenhol megpiruljon. Édesburgonyát, lila hagymát, burgonyát sütünk mellé.

Pavlova narancsos tejszínhabbal és csokival

Hozzávalók:

A tetejére:

Melegítsük elő a sütőt kb. 140 fokra. Verjük habbá a tojásfehérjéket, és kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot. Minden egyes kanál után jó alaposan tovább verjük. A hab egyre keményebb lesz. Utoljára adjuk hozzá a keményítőt és az ecetet. Keverjük addig, amíg kemény, formázható állaga nem lesz a masszának. Fektessünk sütőpapírt egy lapos tepsire, és kanállal kenjünk a masszából rá 8 kisebb kupacot. Kezdjük sütni, majd nagyjából 5 perc után mérsékeljük tovább a hőfokot, és résnyire nyitva hagyott sütőajtónál süssük még kb. 25 percig. Így, kissé nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, a habtejszínt felverjük a porcukorral, és hozzáadjuk a narancs reszelt héját is. Tálaláskor a teljesen kihűlt habcsókokra kanalazzuk a narancsos tejszínhabot, és olvasztott csokoládét locsolunk rá.

Exit mobile version