A tradicionális karácsonyi pulyka helyett próbáld ki idén a tésztában sült lazacot – Gordon Ramsay ajánlásával. A családtagjaid, a vendégeid a csodájára járnak majd az ünnepi asztalnál. Különösen, ha olyan előétellel „vezeted fel”, mint a sült ricotta fahéjjal és mandarinnal. Ez a starter tökéletesen illik a meleg ünnepi ízekhez. Mindezt pedig koronázd meg egy lenyűgöző, gyümölcsös, piskótás krémdesszerttel (trifle).
Előétel: sült ricotta mandarinnal
Hozzávalók (4 személyre):
- 450 g ricotta
- 2 ek. méz
- 1 rúd fahéj (morzsolva)
- 1 csipet édesköménymag
- 1 csipet szárított, piros chili
- 1 mandarin (vágjuk fel a héját vastag csíkokra)
- néhány kakukkfűág
- 4 szelet kenyér, pirítva (a tálaláshoz)
A salátához:
- 4 marék saláta (például cikória, rukkola)
- 4 mandarin (meghámozva)
- 4 ek. olívaolaj
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Borítsuk a ricottát sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg a mézzel, morzsoljuk rá a fahéjat, és hintsük meg az édesköménnyel, a chilivel, a citrom-, és mandarinhéjjal és a kakukkfűvel. 45-60 perc alatt süssük barnára.
Közben forgassuk össze a salátalevelet a mandarinszeletekkel. Keverjük össze a citrom és a mandarin levét az olívaolajjal és egy-egy csipet sóval-borssal, majd tegyük félre. Amikor a ricotta megsült, öntsük a salátára az öntettet.
A sült ricottát salátával és pirított kenyérrel tálaljuk.
Főétel: tésztában sült lazac
- 2, egyenként kb. 500 g-os lebőrözött, vastag lazacfilé
- kevés olívaolaj
- 60 g sózatlan vaj
- 1 citrom apróra vágott héja
- 1 ek. finomra vágott kandírozott gyömbér
- 75 g fekete mazsola
- fél tk. frissen őrölt szerecsendió
- fél tk. őrölt szegfűszeg
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 kg omlós tészta
- liszt
- 2 felvert tojássárgája
- pár szál kakukkfű
Hozzávalók az omlós tésztához (1 kg-hoz): Szitáljunk át 680 g lisztet és 3 evőkanál sót, majd tegyük turmixgépbe. Adjunk hozzá 420 g darabokra vágott hideg, sózatlan vajat. Turmixoljuk durva morzsává, majd öntsük a keveréket tálba. Adjunk hozzá 12 evőkanál hideg vizet, és addig keverjük, míg a tészta össze nem áll. Ha túl száraz lenne, még 1 evőkanállal adjunk hozzá. (ne legyen túlságosan nedves). Formázzunk gömböt a tésztából, csomagoljuk műanyag fóliába, és hűtsük be legalább 30 percre a felhasználás előtt.
Béleljünk ki egy sütőlapot olajjal vékonyan megkent alufóliával. Keverjük össze a fűszervajhoz a vajat, a citromhéjat, a gyömbért, a mazsolát és az őrölt fűszereket. A lazacfiléket töröljük szárazra konyhai papírtörlővel, majd enyhén sózzuk-borsózzuk. Az egyik lazacszeletet a gerinc felőli oldalon kenjük meg vajkeverékkel, majd fektessük rá a másik halfilét, így mindkét vége egyforma széles lesz.
Nyújtsuk ki a tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra, négyzet alakúra. A lazacfiléket fektessük a közepére, és a tészta szabadon maradó részét kenjük meg a felvert tojással. A tészta két szélét és a végeit hajtsuk fel, a fölösleget vágjuk le, majd illesszük össze, hogy szép csomagot kapjunk. Fordítsuk meg, hogy az illesztés alulra kerüljön, majd helyezzük a sütőlapra. Kenjük meg a tésztát a felvert tojással, és irdaljuk be enyhén úgy, hogy a minta 6-8 szeletet mutasson, majd vágjunk halgerinc-mintázatot a tésztába. Szórjuk meg tengeri sóval és borssal, és helyezzük rá a kakukkfüvet. Hűtsük be 15 percre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (gázsütő 6. fokozat). Süssük a lazacot vastagságtól függően 20-25 percig. Szúrjunk hústűt a közepébe, hogy ellenőrizzük, elkészült-e. Ha a hústű meleg, a lazac közepesen átsült; ha forró, akkor a lazac teljesen átsült.
Pihentessük 5 percig, majd vágjuk vastag szeletekre. Tálaljuk melegen mentás hollandi mártással és (zöld)körettel (mint például párolt római salátával és/vagy kakukkfüves-fokhagymás pirított burgonyával).
Mentás hollandi mártás
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 3 ek. fehérborecet
- fél tk. durvára tört koriandermag
- 6 tojássárgája
- 1,75 dl könnyű olívaolaj
- 2 ek. finomra vágott mentalevél
- fél citrom leve
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
A borecetet és a tört koriandert tegyük egy kisebb lábosba. Forraljuk fel, és sűrítsük a felére. Tegyük vízfürdőbe a tojássárgáját, szűrjük rá szűrőn azonnal az ecetet, majd keverjük addig folyamatosan, míg sápadt, habos nem lesz, és a duplájára nem duzzad. Vegyük le a tűzről, és folyamatos keverés mellett csurgassuk bele az olívaolajat. Adjuk hozzá a mentát, a citromlét, sózzuk-borsozzuk. Fedjük le, és tálalásig szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni.
Kakukkfüves-fokhagymás pirított burgonya
Hozzávalók (4 személyre):
- 8 nagy burgonya (kb. 500 g)
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- olívaolaj
- 1 fej hámozatlan, vízszintesen félbevágott fokhagyma
- 1 száll kakukkfű
Főzzük a burgonyát sós vízben 10-12 perc alatt félpuhára. Csöpögtessük le alaposan, majd vágjuk négybe hosszában. Hevítsünk serpenyőben kevés olívaolajat. Pirítsuk a burgonyát a kakukkfűvel és a fokhagymával együtt aranybarnára. Kívül ropogósnak, belül puhának kell lennie. Vegyük ki belőle a kakukkfüvet és a fokhagymát, a burgonyát pedig sózzuk-borsozzuk, majd tálaljuk.
Párolt római saláta
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 2-3 közepes római saláta
- kevés olívaolaj a pároláshoz
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- pár száll kakukkfű
- diónyi vaj
- 1,5 dl zöldségalaplé
Vágjuk félbe hosszában a salátát. Hevítsük fel az olívaolajat egy nagyméretű serpenyőben, tegyük bele (a vágott felével lefelé) a salátát, és pirítsuk 1-2 percig, hogy enyhén karamellizálódjon. Sózzuk-borsozzuk. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és a vajat, majd öntsük fel alaplével. Forraljuk fel éppen csak, majd 4-5 perc alatt pároljuk puhára. Emeljük ki a salátát szűrőkanállal, és tálaljuk azonnal.
Desszert: karácsonyi trifle
Hozzávalók (4-6 személyre):
A vaníliás tejsodóhoz:
- 4 dl tej
- 1,2 dl tejszín
- 1 vaníliarúd
- 60 g kristálycukor
- 1 ek. kukoricaliszt
A trifle-hez:
- 2 ek. barna cukor
- 15 dkg gyümölcs tetszés szerint (lehet akár fagyasztott erdei gyümölcs, 4-5 db gerezdekre vágott konzerv őszibarack, kimagozott meggybefőtt, alma, banán)
- pár ek. sózatlan vaj
- 4-5 ek. likőr / konyak / rum (ha gyerekek nem esznek a desszertből)
- 1 nagy, 1 cm-es szeletekre vágott, lekvárral töltött piskótatekercs
Az öntethez:
- 2 x 200 g crème fraiche
- 1 ek. barna cukor
- 1 vaníliarúd
- olaj
- 2 ek. kristálycukor
- 100 g sós vagy sózatlan földimogyoró
Öntsük a tejet a tejszínnel, valamint a vaníliarúdból kikapart magokkal együtt egy vastag falú nyeles lábosba. Tegyük kis lángra, és hagyjuk, hogy átjárja a vanília aromája. Keverjük össze egy nagyobb tálban a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet. Amikor a tejszínes tej éppen csak elkezd forrni, vegyük le a tűzről, és öntsük lassan a tojásra, miközben folyamatosan kevergetjük. Szűrjük finom szitán át a forró nyeles lábosba. Tegyük közepes lángra, majd kevergessük folyamatosan, amíg be nem sűrűsödik. Tegyük félre hűlni.
A trifle-hez olvasszuk fel a cukrot széles serpenyőben közepes lángon. Amint a cukor elkezd karamellizálódni, forgassuk át párszor a serpenyőben. Tegyük bele a gyümölcsöt, és karamellizáljuk enyhén, majd adjuk hozzá a vajat. Locsoljuk meg 2 evőkanál likőrrel, és addig forraljuk, míg a folyadék teljesen be nem sűrűsödik, és a gyümölcs már puha nem lesz, de még tartja a formáját. Hagyjuk kihűlni.
Egy nagyobb gyümölcsöstálat béleljük ki a piskótatekerccsel, és locsoljuk meg 2-3 evőkanál alkohollal. Kanalazzuk rá a karamellizált gyümölcsöt, arra pedig a tejsodót. Fedjük le folpackkal, és hűtsük be 2 órára vagy akár egész éjszakára.
Az öntethez keverjük össze a crème fraiche-t a barna cukorral. Keverjük hozzá a vaníliarúdból kikapart magokat, és egyenletesen keverjük el. Kenjük a trifle tetejére és tegyük vissza a hűtőbe, amíg elkészítjük a zúzott mogyorót. Olajozzuk ki vékonyan egy tepsit. Karamellizáljuk nagy lángon aranybarnára a serpenyőbe szórt kristálycukrot és a mogyorót, majd terítsük szét a keveréket a tepsin. Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd nagyobb tálban egy sodrófa végével törjük durvára. Közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg a trifle-t egyenletesen a mogyoróval.