Amikor a karácsonyi levesre gondolunk, a többségnek magától értetődő módon a hagyományos halászlé, esetleg még a borleves ugrik be. Pedig egészen más típusú levesek is megállják a helyüket az ünnepi menüben. Három ilyet mutatunk most…
Almaboros hagymaleves, almás-sajtos toasttal
Hozzávalók:
A leveshez:
- 30 g vaj
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 ml almabor
- 1 kisebb burgonya
- 2 kakukkfű ágacska
- 450ml szárnyas alaplé
- 50ml főzőtejszín
A toasthoz:
- 1 bagett, szeletelve
- 20 g reszelt cheddar vagy más morzsolt sajt
- 1 alma
Így készül:
- A hagymákat, a burgonyát és az almákat hámozd meg és szeleteld fel!
- A vajat habzásig olvaszd egy serpenyőben, majd add hozzá a vöröshagymát és párold addig, míg aranysárga nem lesz!
- Keverd hozzá a fokhagymát is, majd további 1 percig párold!
- Öntsd a serpenyőbe az almabort és add hozzá a krumplit, illetve a kakukkfüvet is, majd főzd 2 percig!
- Keverd hozzá a szárnyas alaplét és a főzőtejszínt, majd közepes lángon főzd 15 percig vagy ameddig a burgonya megpuhul! Ez követően leveheted a tűzről.
- A kakukkfűágakat vedd ki, majd a levest botmixerrel vagy turmixgépben keverd krémes állagúra!
- A bagettet szeleteld fel és pirítsd meg!
- Keverd össze a reszelt cheddart és a finomra vágott almát, majd szórd a szeletekre és grillezd addig, míg a sajt meg nem olvad.
- A forró levest merd ki tányérokba és 1-2 szelet toasttal a tetején tálald!
Baconös gombócleves
Hozzávalók:
- 100 g füstölt baconszalonna
- 150 g fehér kenyér
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 evőkanál szárított metélőhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 125 ml tej
- 1 tojás
- néhány szál petrezselyem
- 1 liter marhahús alaplé
- 1 evőkanál liszt
- só
- bors
Így készül:
- A kenyeret szeleteld fel félcentis kockákra! A szalonna héját távolítsd el és szeleteld azt is hasonló vagy még apróbb méretre! A hagymát hámozd meg és aprítsd finomra! A petrezselymet szintén aprítsd fel!
- A szalonnát óvatosan, alacsony hőfokon süsd addig, míg a zsír távozik belőle!
- Ezek után add hozzá a vajat és a vöröshagymát, majd pirítsd aranysárgára, végül vedd le a tűzről!
- A kenyeret, a petrezselymet és a szárított metélőhagymát keverd hozzá a serpenyő tartalmához!
- Egy külön edényben, habverővel verd fel a tojást és a tejet, majd ízesítsd borssal és egy egészen pici sóval!
- A tejes-tojásos keveréket add a baconös-hagymáshoz, szórd hozzá a lisztet is, majd az egészet alaposan gyúrd össze! Hagyd pihenni 30 percig!
- A keveréket még egyszer gyúrd át, majd formálj belőle 12 darab gombócot!
- A gombócokat forrásban lévő, sós vízben, lassú tűzön főzd 10-15 percig!
- Közben melegítsd fel a marhahús alaplevet!
- A gombócokat vedd ki a vízből, csepegtesd le, majd tedd át az alaplébe! Szárított metélőhagymával megszórva tálald!
Gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
- 2 bögre főtt gesztenye
- 4 evőkanál sózatlan vaj
- 1 közepes sárgarépa
- 1 zeller
- ½ közepes hagyma
- 1 kakukkfű ágacska
- 3 bögre szárnyas alaplé
- ½ bögre főzőtejszín
- só
- bors
Így készül:
- A répát, a zellert és a hagymát hámozd meg és szeleteld apróra!
- A vajat olvaszd fel egy serpenyőben, majd add hozzá a répát, a zellert és a hagymát és alacsony lángon, kevergetve párold 10 percig!
- A gesztenyét és a kakukkfüvet is szórd a serpenyőbe, majd újabb 4 percig, kevergetve párold!
- Öntsd hozzá az alaplét és forrald fel!
- Részben lefedve, lassú tűzön főzd 30 percig!
- Öntsd hozzá a tejszínt, vedd ki a kakukkfű ágacskát, majd botmixerrel vagy turmixgépben keverd krémes állagúra a levest!
- Tedd vissza a tűzre és még egyszer forrald fel! Sóval, borssal ízesítsd!
Még több karácsonyi recept:
- Martha Stewart karácsonyi menüje – könnyű és izgalmas
- Karácsonyfa formájú lasagne az olasz konyha szerelmeseinek
- Pezsgőben sült fogások – elegáns és egyszerű ünnepi receptek