Túl a halászlén: 3 ünnepi leves karácsonyra

nlc | 2020. December 11.
Hagymaleves, gombócleves vagy akár gesztenyekrémleves is kerülhet az ünnepi asztalra. Három szuper receptet hoztunk.

Amikor a karácsonyi levesre gondolunk, a többségnek magától értetődő módon a hagyományos halászlé, esetleg még a borleves ugrik be. Pedig egészen más típusú levesek is megállják a helyüket az ünnepi menüben. Három ilyet mutatunk most…

Almaboros hagymaleves, almás-sajtos toasttal

Hozzávalók:

A leveshez:

A toasthoz:

Hagymaleves (Fotó: Getty Images)

Így készül:

  1. A hagymákat, a burgonyát és az almákat hámozd meg és szeleteld fel! 
  2. A vajat habzásig olvaszd egy serpenyőben, majd add hozzá a vöröshagymát és párold addig, míg aranysárga nem lesz!
  3. Keverd hozzá a fokhagymát is, majd további 1 percig párold!
  4. Öntsd a serpenyőbe az almabort és add hozzá a krumplit, illetve a kakukkfüvet is, majd főzd 2 percig!
  5. Keverd hozzá a szárnyas alaplét és a főzőtejszínt, majd közepes lángon főzd 15 percig vagy ameddig a burgonya megpuhul! Ez követően leveheted a tűzről.
  6. A kakukkfűágakat vedd ki, majd a levest botmixerrel vagy turmixgépben keverd krémes állagúra!
  7. A bagettet szeleteld fel és pirítsd meg!
  8. Keverd össze a reszelt cheddart és a finomra vágott almát, majd szórd a szeletekre és grillezd addig, míg a sajt meg nem olvad.
  9. A forró levest merd ki tányérokba és 1-2 szelet toasttal a tetején tálald!

Baconös gombócleves

Hozzávalók:

Gombócleves (Fotó: Getty Images)

Így készül:

  1. A kenyeret szeleteld fel félcentis kockákra! A szalonna héját távolítsd el és szeleteld azt is hasonló vagy még apróbb méretre! A hagymát hámozd meg és aprítsd finomra! A petrezselymet szintén aprítsd fel!
  2. A szalonnát óvatosan, alacsony hőfokon süsd addig, míg a zsír távozik belőle!
  3. Ezek után add hozzá a vajat és a vöröshagymát, majd pirítsd aranysárgára, végül vedd le a tűzről!
  4. A kenyeret, a petrezselymet és a szárított metélőhagymát keverd hozzá a serpenyő tartalmához!
  5. Egy külön edényben, habverővel verd fel a tojást és a tejet, majd ízesítsd borssal és egy egészen pici sóval!
  6. A tejes-tojásos keveréket add a baconös-hagymáshoz, szórd hozzá a lisztet is, majd az egészet alaposan gyúrd össze! Hagyd pihenni 30 percig!
  7. A keveréket még egyszer gyúrd át, majd formálj belőle 12 darab gombócot!
  8. A gombócokat forrásban lévő, sós vízben, lassú tűzön főzd 10-15 percig!
  9. Közben melegítsd fel a marhahús alaplevet!
  10. A gombócokat vedd ki a vízből, csepegtesd le, majd tedd át az alaplébe! Szárított metélőhagymával megszórva tálald!

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

Gesztenyekrémleves (Fotó: Getty Images)

Így készül: 

  1. A répát, a zellert és a hagymát hámozd meg és szeleteld apróra!
  2. A vajat olvaszd fel egy serpenyőben, majd add hozzá a répát, a zellert és a hagymát és alacsony lángon, kevergetve párold 10 percig!
  3. A gesztenyét és a kakukkfüvet is szórd a serpenyőbe, majd újabb 4 percig, kevergetve párold!
  4. Öntsd hozzá az alaplét és forrald fel!
  5. Részben lefedve, lassú tűzön főzd 30 percig!
  6. Öntsd hozzá a tejszínt, vedd ki a kakukkfű ágacskát, majd botmixerrel vagy turmixgépben keverd krémes állagúra a levest!
  7. Tedd vissza a tűzre és még egyszer forrald fel! Sóval, borssal ízesítsd!

Még több karácsonyi recept:

Exit mobile version