Lazacos nizzai saláta – frissítő fogás a karácsonyi dőzsölés közepén

F.C. | 2021. December 01.
A lazac könnyűszerrel lehet a karácsonyi menü sztárja.

Karácsonykor dúskálunk a nehéz, laktató fogásokban, ezért fontos, hogy készüljünk valami könnyű, friss csemegével is. A saláták kiválóan alkalmasak a degeszre tömött hasak lelohasztására. A lazacos nizzai saláta minden ünnepi asztalon méltán megállja a helyét.

Egy könnyű lazacsaláta jól passzol két laktató fogás között (Fotó: illusztráció, iStock)

A nizzai saláta – amelynek az alapját az ízletes, változatosan elkészíthető lazac adja – remekül passzolhat a karácsonyi menünkbe. Főleg azért, mert ezúttal nem hideg, nyári salátaként, hanem meleg fogásként kerül az asztalra.

Lazacos nizzai saláta Gordon Ramsay-től

Először pároljuk meg a halat az alaplében. Az alaplébe tegyünk édesköményt, felvagdosott zellert, vöröshagymát és sót. Utána öntsünk bele egy kevés fehérbort és egy kis tárkonyecetet, ami nagyon jól kiemeli az ízeket. Pár darab csillagánizst és zúzott fehér borsot is adjunk hozzá, valamint egy maroknyi petrezselymet, néhány babérlevelet és egy felkarikázott citromot. Tegyük fel az alaplevet, majd csúsztassuk bele a lazacot bőrrel lefelé. Hagyjuk 4-5 percig főni a lazacot, aztán vegyük le a tűzről és hagyjuk a lében kihűlni.

A lazac után a következő lépés a könnyű, tárkonyos majonéz elkészítése. Ehhez egy tojás sárgája, egy teáskanálnyi mustár és egy pici tárkonyecet kell. Keverjük el jól, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a napraforgóolajat. Amikor kellően eldolgoztuk, facsarjunk bele citromlevet, és ezzel kész is a majonéz-alap. Tegyünk hozzá apróra vágott tárkonyt, majd fűszerezzük sóval és borssal.

A nizzai salátához hagyományosan főtt tojás dukál, de félig egyfajta, félig lágy tojást is készíthetünk hozzá. Kis kávéscsészéket kenjünk ki vajjal, szórjunk bele borsot és helyezzünk el bennünk néhány bazsalikomlevelet. Ezután tegyük a csészék aljára a nizzai saláta alapfűszerét, az ajókát, majd mindegyik csészébe üssünk egy-egy tojást. A kávéscsészéket helyezzük a forró vízfürdőbe és főzzük 8 percig. A sárgája így még puha és krémes marad.

A tálaláshoz vegyünk elő pár koktélparadicsomot. Öntsük le olívaolajjal, adjunk hozzá morzsolt bazsalikomot és reszelt citromhéjat.

Főzzük meg vízben a krumplit és a zöldbabot, majd együtt pároljuk tovább.

A tálalásnál először ropogós salátaleveket tegyünk a tál közepére, forgassuk meg a széleit a tárkonyos majonézben. A burgonyát kívülre helyezzük el, szórjunk mellé párat a zöldbabból. Jöhet a tálra a koktélparadicsom és néhány fekete olívabogyó. Szedjük ki a csészékből a tojásokat, és pakoljuk a zöldségek tetejére. Húzzuk le a lazac bőrét, daraboljuk fel és helyezzük el a salátán.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Még több karácsonyi fogás az nlc-n:

Exit mobile version